SVEČANI ČIN ustoličenja patrijarha Porfirija u Sabornoj crkvi u Beogradu (FOTO, VIDEO)

FOTO TANJUG/RADE PRELIC/ nr
51

Novi poglavar SPC, 46. po redu, Porfirije ustoličen je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Patrijarh je uz pevanje Aksios (Dostojan) primio simbole patrijaršijskog dostojanstva – panagiju, žezlo i belu panu kamilavku.

Sveta arhijerejska liturgija na kojoj će biti izvršen svečani čin ustoličenja novog srpskog patrijarha Porfirija počela je u 9 sati u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Patrijarh Porfirije u Sabornu crkvu došao je iz Patrijaršije, a prošao je kroz špalir koji su formirali učenici Bogoslovije u Beogradu u pratnji episkopa SPC i ipođakona Dejana Nakića i Vladimira Jelića.

Ispred Saborne crkve prisutni su vernici, kao i veliki broj medijskih ekipa.

FOTO TANJUG/RADE PRELIC/ nr

Očekuje se da će Liturgija i čin svečanog ustoličenja patrijarha Porfirija trajati oko tri sata, a nakon ustoličenja novi patrijarh će održati besedu.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

O datumu svečanog uvođenja u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve, javnost će biti naknadno obaveštena, najavljeno je ranije iz SPC.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Novi, 46. patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, koji je na tom mestu nasledio preminulog patrijarha Irineja, izabran je juče na izbornom Saboru koji je održan u Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Zelena odora, crni fes, golub u Hramu…zanimljivi detalji izbora novog srpskog patrijarha (FOTO, VIDEO)

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je nešto posle 10.30 časova u Sabornu crkvu gde je u toku liturgija na kojoj će biti ustoličen 46. patrijarh SPC Porfirije.

Sa predsednikom Vučićem došao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Liturgiji prisustvuje i premijerka Ana Brnabić, a planirano je i da se predsednik Vučić sa novim patrijarhom SPC sastane nakon ustoličenja.

Ustoličenju patrijarha Porfirija prisustvuju beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, nadbiskup Stanislav Hočevar, , ministri u Vladi Srbije Maja Popović, Maja Gojković, Darija Kisić Tepavčević.

Liturgiji prisustvuju i ambasador Srbije u Crnoj Gori, koji je proglašen ””personom non grata”” u toj zemlji, Vladimir Božović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, princ Filip i princeza Danica Karađorđević i istaknute javne ličnosti.

Patrijarh Porfirije obratio se juče vernicima prvi put nakon stupanja na mesto poglavara Srpske pravoslave crkve pozivajući na molitvu i blagoslov za sve vernike svetosavske crkve, sve ljude dobre volje i za čitav svet.

FOTO TANJUG/RADE PRELIC/ nr

“Danas, prizivajući blagoslov Božiji na svu braću i sestre, decu naše svetosavske crkve i na sve ljude dobre volje i na čitav svet molim sve da se mole Bogu za moju malenkost, da zajedno, idući putem koji su proputili naši sveti predaci udostojimo se carstva nebeskog”, rekao je patrijarh srpski Porfirije u izjavi za TV “Hram”.

Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije Perić danas je izabran za 46. naslednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz jevanđelja izvukao monah Matej, a preostala dva kandidata koja su dobila podršku 36 članova Sabora bili su i vladika bački Irinej i banjalučki Jefrem.

Naslednik patrijarha Irineja, vladika Porfirije, dobio je najviše glasova tokom tajnog glasanja – 31 arhijerej glasao je za njega, 30 je glasalo za Irineja Bačkog, a 25 za episkopa banjalučkog Jefrema.

Izabran novi patrijarh srpski- mitropolit zagrebačko-ljubljanski PORFIRIJE PERIĆ

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More