Amerikanci poslali SRPSKIM STUDENTIMA po 1.200 DOLARA sad traže da im to VRATE!

Svakom srpskom studentu na račun je GREŠKOM legao novac, hoće li ga vratiti?

Foto: Unsplash/ Alexander Mils
299

Od aprila pa do kraja 2020. godine Vlada Sjedinjenih Američkih Država isplaćivala je pomoć u iznosu od 1.200 dolara zbog pandemije korona virusa. Novac je greškom uplaćen i studentima iz Srbije koji su u poslednje dve godine učestvovali na programu “Work and Travel”.

Pomoć je pre svega bila namenjena rezidentima u SAD, ali, kako je sama Služba za unutrašnje prihode SAD (IRS) priznala, greškom su čekovi pomoći otišli i mnogima kojima zapravo nisu bili namenjeni, piše 021.

Ovo je služba kojoj svake godine svi državljani SAD, ali i oni koji su određeni deo godine proveli radeći u SAD, podnose prijave za povraćaj poreza. Greška je pre svega sistemska, a do nje je došlo zbog toga što su nerezidenti prilikom apliciranja za povraćaj poreza ostavljali adrese na kojima su privremeno boravili u Americi.

Na taj način je većini studenata iz Srbije koji su 2018. i 2019. godine išli na program “Work and Travel”, osim 100 evra pomoći koje je Vlada Srbije dodeljivala, stiglo i dodatnih 1.200 dolara za preživljavanje ove “pandemijske godine”.

Primetivši svoju grešku, Služba za unutrašnje prihode Amerike poslala je dopis većini sponzora “Work and Travel” programa, kao i agencijama koje ovaj program sprovode, da je preporuka da svi oni kojima je novac greškom uplaćen isti i vrate.

Oni su čak i dostavili uputstvo za povraćaj sredstava. Međutim, u američkoj Poreskoj službi nisu jasno naveli koje su potencijalne posledice za one koji novac ne vrate, ali ostalo je nejasno i to kako planiraju da “primoraju” većinu da vrati novac. Iz tih razloga, većina studenata je odlučila da novac zadrži za sebe, piše portal 021.

Vlasnik i direktor agencije Easy Tax Store Novi Sad koja se bavi i povraćajem poreza Petar Radočaj, za 021.rs priča da preporuka jasno nalaže da se novac vrati, ali kaže i da ne zna koje su potencijalne konsekvence za one koji to ne učine.

“Ono što je prva i najbitnija stvar, svi ti čekovi i ta pomoć se dodeljuju na osnovu poreske prijave, a ne vize ili boravišta. Čak ni Amerikanci koji nisu radili povraćaj poreza tu pomoć nisu dobili. Svako ko je boravio u Americi najmanje 183 dana u poslednje tri godine u poreske svrhe se gleda kao rezident. Studenti koji nisu bili u Americi toliko, oni nisu legalno dobili pomoć i potrebno je da je vrate, a to je ono što i mi preporučujemo svima. Nebitno na koji je način novac pristigao, stigla je preporuka da se taj novac jednostavno i vrati. Pored toga što studenti moraju da vrate taj novac, nikakve dalje konsekvence koje mogu da snose oni koji su taj novac prihvatili nisu poznate i navedene. Da li će oni to tražiti nazad, to niko ne zna”, govori Radočaj.

On navodi i da je jedna od mogućnosti da prilikom ulaska u Ameriku sledeći put na samom aerodromu policija proveri na kakvoj vizi je osoba već boravila u Americi, te i da samim tim dođe do provere da li vam je nešto nelegalno isplaćeno ili ne.

Popović: “Novac ne pripada studentima”

Direktor agencije Ayusa Marko Popović smatra da taj novac ne pripada studentima i da oni ne bi trebalo da ga uzmu.

“Mi nismo dobili preporuke sponzora da li bi taj novac trebalo da vrate ili ne. Ovo nije stav agencije već mene lično, ali mislim da je to novac koji ne pripada studentima nego samo rezidentima u SAD. Naši studenti koji su tamo proveli četiri ili pet meseci svakako nisu rezidenti u Americi. Pretpostavljam da je došlo do neke greške u njihovom sistemu, ali na kraju svako donosi odluku za sebe i na osnovu toga i postupa, zaključuje Popović.

“Njihova poreska služba nije napravila klasifikaciju između nas koji smo učestvovali na ‘Work and Travel’ programu, a koji nismo žitelji SAD i onih koji su državljani, onda su automatski taj prvi ček od 1.200 dolara poslali svima nama kojima načelno to nije sledovalo. U procesu samog slanja novca su primetili grešku, ali, kako sam razumeo, bio im je veći trošak da ulože sredstva kako bi uspeli da naprave razliku između slanja novca studentima i ostalima koji su tu radili samo određeni period u okviru programa i ostalih, kojima taj novac zapravo pripada. Onda su odlučili da ipak pošalju svima. U prvom kontingentu, u aprilu 2020, dobili smo 1.200 dolara i svima nam je stigao mejl da bi, iako je novac stigao, bilo poželjno da isti i vratimo. Kao i svi ostali koje znam, ni ja nisam vratio ta sredstva, jer prosto nisam u obavezi, priča Stefan.

On dodaje i da IRS nema osnova da studente natera da novac vrate. Kako kaže, ni u jednom momentu se nije dvoumio, ali, ukoliko bude potrebno, vratiće novac prilikom sledećeg ulaska u SAD.

Pojedini studenti primili i “Bajdenovih” dodatnih 600 dolara

Posle samih predsedničkih izbora u SAD, američka vlada donela je odluku o dodatnih 600 dolara pomoći za sve državljane. Isplata ovih sredstava sprovedena je u januaru ove godine. Ovaj put čitava isplata je bila nešto organizovanija, pa je samim tim zaobišla većinu studenata, ali je bilo nekih propusta.

Petar Radočaj takođe potvrđuje da je i druga jednokratna pomoć stigla pojedincima koji na istu nisu imali prava, ali da je ipak mnogo pažljivije dodeljena nego prva.

“Druga pomoć je dodeljena mnogo obazrivije i bez puno grešaka. Tokom dodeljivanja pomoći u 2020. osim nerezidentima ista je stigla na račune preko milion preminulih ljudi u Americi, što govori o tome da su greške nesumnjivo postojale. Velika većina studenata je uzela pare i gotovo niko ne planira da ih vrati”, zaključuje Radočaj u razgovoru za 021.rs.

Student master studija Stefan Dmitrašinović ne očekuje drugi ček iako je prvi dobio.

Načelno je bila priča da ćemo dobiti i drugi ček od 600 dolara i da će ponovo isti novac biti i uručen svima nama, ali taj ček je stigao samo jednoj osobi koju ja znam, a da je bila na programu. Najverovatnije je da ipak svima nama taj novac neće ni stići, iako mi nije jasno kako je onda isti stigao toj osobi, kaže Stefan.

Izvor 021
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More