Mračna strana murala sa Kolumbom na Notr Dam Univerzitetu u SAD

Više od 300 bivših i sadašnjih studenata i zaposlenih potpisalo pismo za uklanjanje

Foto: University of Notre Dame
443

Univerzitet Notr Dam u SAD najavio je da će prekriti murale na zgradi koji prikazuju dolazak Kristofora Kolumba u Ameriku, nakon kritika da oni prikazuju američke Indijance u stereotipnim pokornim stavovima pred belim evropskim istraživačima.

Dvanaest murala Luisa Gregorija iz osamdesetih godina 19. veka imali su za cilj da ohrabre imigrante koji su došli u SAD tokom perioda antikatoličkog raspoloženja u Evropi, ali oni prikrivaju drugu stranu: eksploataciju i represiju nad Indijancima, rekao je sveštenik Džon Dženkis, predsednik Notr Dama, prenosi AP.

„To je mračnija strana ove priče koju moramo priznati“, objasnio je Dženkis u nedelju u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, murali u glavnoj zgradi tog katoličkog univerziteta u Indijani koji su oslikani na zidovima biće pokriveni, ali će moguće povremeno ih prikazivati.

Za stalno prikazivanje fotografija ovih slika biće obezbeđeno drugo mesto sa objašnjenjem njihovog sadržaja, dodao je Dženkis i naglasio da žele da sačuvaju umetnička dela koja su prvobitno imala cilj da slave katolike imigrante koji su bili marginalizovani u to vreme u društvu, ali na način koji izbegava nenamerno marginalizovanje drugih.

U 2017. godini, više od 300 sadašnjih i bivših studenata i zaposlenih na Univerzitetu Notr Dam potpisali su pismo objavljeno u univerzitetskim novinama u kojem se poziva na uklanjanje murala.

Predsednik Udruženja studenata američkih Indijanaca Markus Vinčester Džons pohvalio je Dženkisovu odluku i rekao da je „ovo dobar korak ka priznavanju ljudskosti američkim starosedeocima i onima koji su došli pre nas“, prenosi agencija.

Univerzitet Notr Dam je rangiran u vrhu istraživačkih institucija u SAD i prepoznatljiv je po svojoj zlatnoj kupoli na glavnoj zgradi.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More