Srbija 6. u svetu po broju vakcinisanih na milion stanovnika, a evo koliko se do sada prijavilo građana

FOTO: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs
21

U Srbiji je, prema najnovijim podacima Vlade, izvršeno 1.136.131 vakcinacija protiv korona virusa.

Prema broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije.

U svetu je Srbija na 6. mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i SAD.

Srbija je ubedljivo prva u regionu po broju vakcinacija na milion stanovnika, a slede Rumunija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska, Bugarska i Albanija.

Prema ukupnom broju vakcinacija, Srbija je druga u regionu, posle Rumunije.

Za vakcinaciju se do sada prijavilo više od 1.060.000 građana
Za vakcinaciju se do sada prijavilo više od 1.060.000 građana, rekao je jutros direktor vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

On je za RTS naveo da je do ovog momenta dato preko 1.135.000 vakcina, od čega je skoro 420.000 drugih doza odnosno revakcina.

Kada su u pitanju potvrde o vakcinaciji, Jovanović je kazao da postoji nekoliko načina.

“Prilikom vakcinacije građanima se daje papirna potvrda o vakcinaciji koja se automatski šalje na imejl saopšten nadležnima, a sledeće nedelje, svesni da ima onih koji nisu ostavili imejl niti uzeli potvrdu, napravićemo ”elektronsku uslugu”, da svako može da poruči da potvrda stigne na imejl”, kazao je Jovanović.

On je izdvojio dobru saradnju sa lokalnim samoupravama, domovima zdravlja, bolnicama u logističkom smislu i dodao da se očekuje da danas i sutra bude još oko 100.000 građana vakcinisano.

Ako se neko naknadno odluči za vakcinaciju, treba samo da se prijavi preko sistema eUprave, kaže Jovanović i dodaje da sistem potom funkcioniše “objektivno, po prioritetima”.

“Njih je odredio Institut za javno zdravlje ”Batut”. Prvo pozivamo građane starije od 75 godina, potom kategoriju od 65 do 74 godine itd. Među prioritetima su zdravstveni i prosvetni radnici a iza toga idu mlađi od 65 godina”, istakao je Jovanović.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More