“Ja sam iz provincije, DEČKO”, ostaje da pamtimo Balaševićev govor PRED 20.000 LJUDI! (VIDEO)

Njegove reči su PREJAKE!

Foto: PrintScreen/YouTube
20

Đorđe Balašević, kantautor, preminuo je 19. februara u 68. godini, nakon tri dana provedenih u bolnici.

Čuveni Panonski mornar, Novosađanin koji je želeo da bude fudbaler, stihove je počeo da piše u osnovnoj školi, a potom su se samo nizali. Iza sebe je ostavio neizbrisiv trag svojim pesmama i rečima. Pored toga, Balašević je bio poznat i po svojim govorima, a jedan koji se i dan danas pamti je imao 30. decembra 2016. godine u Beogradu, u krcatoj Areni, piše “Blic”.

Tada je održao govor koji je izazvao velike reakcije.

– Najveća prevara je kad ti neko kaže, ‘reci dve-tri reči, kao, odradi to’. Dve-tri reči, moraju uvek biti jako pametne, mnogo je lakše pričati o nečem naveliko. Kad bih ja treb’o da kažem dve-tri reči o Beogradu, to bi bilo jako teško. Ja sam iz provincije dečko, mi smo dolazili u Beograd kao na hodočašće. Mladi ste vi, ne sećate se toga, ali što bi rekao Deja Šapurika iz nekih mojih priča iz ‘Kalendara’, kad smo odlazili u Beograd, mi samo što se nismo izuvali na mostu.

Svaki dolazak u Beograd je bio maturski, svaki koncert u Domu sindikata, posle u Sava centru, uvek dokazivanje, Beograd je bio glavni grad i bilo je potrebno puno, da vrediš puno, da uradiš puno, da se probiješ od mosta do Makedonske ulice i dalje.

Imao sam tu sreću da upoznam, ne, da sretnem i Batu Stojkovića, i Paju Vujisića, da upoznam Čkalju, Duška Radovića, Miru Trailović, Dragana Nikolića…

I kako da stane tu, u te dve-tri reči koje bih ja mogao da kažem Beogradu? A onda, opet, upalim onaj nesretni televizor, gledam one prenose iz Skupštine, gledam ‘ajfonke’, zmajeve od Šipova, gledam tipove koji bacaju Francuze sa zidina zato što imaju šalove malo drugih boja, seku šape psima, i mislim, možda i može da stane sve u tri reči…. E, moj Beograde… – rekao je tada kantautor.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More