Beograd dobija groblje kućnih ljubimaca, izgledaće kao park FOTO

Korisnici groblja moći će i da biraju tri tipa grobnih mesta za svoje ljubimce u zavisnosti od veličine životinje

Foto: Beoinfo
368

Beograd — Beograd dobija groblje kućnih ljubimaca, koje će se nalaziti u novobeogradskom Bloku 51, za B92 priča gradski arhitekta Milutin Folić.

Novo groblje će se nalaziti južno od od autoputa Beograd-Zagreb, nedaleko od hotela “Nacional”.

Prema Folićevim rečima, prostor za sahranu preminulih kućnih ljubimca obuhvata površinu od 1,54 hektara.

“Kompleks groblja funkcionalno biće podeljen u tri celine, prednju ili administrativnu zonu, srednju zonu za sahranjivanje i zadnju zonu Krematorijum, gde će biti smešten objekat za uprljavljanje životinjskim leševima”, objašnjava Folić.

Prema projektu koji je izradio institut CIP, planirana je izgradnja šumsko-parkovskog groblja sa uređenim grobnim mestima, internim saobraćajnicama i svim pratećim objektima. Ukupan kapacitet groblja biće preko 2.300 mesta, od čega više od 1.500 grobnih mesta i skoro 800 mesta za urne.

“Groblje za kućne ljubimce biće prema svetskim standardima. Ono će doprineti tome, da se uvede red u ovoj sferi, jer su sugrađani do sada bili prinuđeni da improvizuju”, objašnjava Folić.

Foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, usvojeno je idejno rešenje, u toku je izrada tehničke dokumentacije, a nakon rebalansa u julu, na jesen bi moga da bude izabran izvođač radova i da se počne izgradnja.

Sam prostor za sahranjivanje sadrži trg za ispraćaje, parcele za rozarijume i kolumbarijume, parcele za grobove u nizu i prostor za zajedničko sahranjivanje. U okviru toga nalaziće se zaštitno zelenilo, interne saobraćajnice i pešačke staze. Na groblju će se nalaziti dve zgrade. Centralni objekat imaće 250 kvadrata.

Uz široku centralnu aleju sa grobnim mestima u nizu planiran je i ružičnjak “vrt sećanja”, gde će postojati slobodan prostor za posipanje pepela, zatim kasete za čuvanje urni na zemlji (rozarijumi) i na zidu (kolumbarijumi), kao i površine za zajedničko sahranjivanje. 

Groblje će imati parking za 21 automobil, od koga su dva mesta za invalide. 

Korisnici groblja moći će i da biraju tri tipa grobnih mesta za svoje ljubimce u zavisnosti od veličine životinje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More