Amerikanac bio na ustoličenju patrijarha Porfirija i za to ima POSEBAN RAZLOG!

Amerikanac koji "živi svuda po svetu" ipak najviše voli Srbiju!

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr
96

Na svečanoj ceremoniji ustoličenja novoizabranog srpskog patrijarha Porfirija, ispred Saborne crkve u Beogradu okupio se veliki broj vernika i poštovalaca njegove svetosti, a među njima našao se i jedan Amerikanac kojeg je sa Srpkinjom venčao niko drugi do naš novi poglavara SPC.

Naime, redakcija “Blica” zatekla je juče ispred Saborne crkve srpskog zeta iz Teksasa koji se pre nekoliko godina venčao sa Beograđankom, a njihovo venčanje tada je upriličio upravo Porfirije u manastiru Kovilj.

Zbog toga je ovaj bračni par poželeo da pruži podršku novom poglavaru Srpske pravoslavne crkve, a na današnju svečanost došli su sa svoje dvoje male dece koje je takođe krstio sada patrijarh Porfirije.

– Venčao nas je u Kovilju, pre nego što je postao mitropolit, i krstio naše dvoje dece. Veoma smo bliski s njim i vrlo smo srećni što smo danas ovde i možemo da prisustvujemo svečanosti – rekao je ovaj Amerikanac iz Teksasa za “Blic”.

Nije krio svoje oduševljene i poštovanje prema novoizabranom srpskom patrijarhu.

– Mislim da će biti divan patrijarh i cenim ga od kada je postao iguman u Kovilju, a kasnije mitropolit u Zagrebu. Smatram da je patrijarh Porfirije najbolji izbor za Srpsku pravoslavnu crkvu u ovom trenutku – kaže on.

Kako je ispričao za portal “Blic”, rođen je u Teksasu, sa suprugom i decom trenutno boravi u Beogradu, a inače žive na različitim mestima širom sveta.

Liturgija, odnosno ceremonija svečanog ustoličenja počela je jutros u 9 časova u Sabornoj ckrvi u pristvu crkvenih zvaničnika, predstavnika drugih verskih zajednica, kao i vlasti. Patrijarh je oko 10.45 primio tri simbola poglavara čime je i zvanično ustoličen, a Sabornom crkvom odvanjalo je “Aksios” i “Dostojan”.

Podsetimo, Izborni sabor SPC održan je prekjuče u kripti Hrama Svetog Save, a eparhijske i vikarne vladike, tajnim glasanjem izabrali su trojicu vladika čija su se imena potom našla u apostolskom žrebu.

Koverte sa imenima trojice kandidata za novog patrijarha bile su stavljene među stranice jevanđelja, odakle je kovertu sa imenom novog patrijarha izvukao monah Matej iz manastira Sisojevac. Njegova ruka dovela je na tron novog patrijarha SPC, 46. po redu, dojučerašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More