Gigantski džemper kao oltarsko platno u bečkoj katedrali

Foto: Erdiözese Wien/ Stephan Schönlaub
27

U katedrali Sv. Stefana u Beču postavljena je umetnička instalacija u obliku gigantskog džempera koja će moći da se razgleda do katoličkog Uskrsa. Austrijski umetnik Ervin Vurm kreirao je oltarsko platno u formi ogromnog ljubičastog džempera koji se do 3. aprila može videti ispred oltara u bečkoj katedrali.

Starešina katedrale Toni Faber čitao je ispred postavljene instalacije poruku za vreme pandemije: „Obucite se toplo. Moramo još malo izdržati.“ XXL-pulover veličine 80m2 koji pokriva čitav oltar bio je u katedrali izložen prošle godine od početka posta. Zbog pojave virusa i uvođenja prvog lockdown-a doneta je odluka da se kreacija ove godine još jednom prikaže. Tako je posetiocima pružena još jedna mogućnost da pogledaju neobični eksponat savremene umetnosti.

Foto: Erdiözese Wien/ Stephan Schönlaub

Upitan za nameru njegovog rada, Vurm je ukazao na zaštitni plašt bogorodice u hrišćanskoj ikonografiji: „I džemper nas ogrće, greje i simbol je zaštite i zbrinutosti.“

Foto: Erdiözese Wien/ Stephan Schönlaub

Gigantski pulover nije jedino delo Vurma koje će do Uskrsa krasiti bečku katedralu. Kao i prethodne godine i sada će biti izložen četiri metra visok termofor sa stopalima. Umetnička kreacija nazvana „Big Mutter“ ove godine je napravljena u narandžastoj umesto u crnoj boji i stajaće na južnoj strani katedrale.

Oltarnik u bečkoj katedrali od 2013. godine kreiraju austrijski umetnici.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More