Srbija je sinoć plakala uz “Daru iz Jasenovca”, Biljana, čija je porodica stradala u logoru, otkrila koja scena joj je bila najteža da odglumi

Foto: Youtube printscreen
41

Biljana Čekić, devojčica iz naslovne uloge filma “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Gage Antonijevića u razgovoru za “Novosti” opisala je koje su joj scene iz filma najteže pale.

Na pitanje “Novosti” koliko je za nju, ipak, bilo teško da doživi lik desetogodišnje Dare kojoj ustaše ubijaju majku i starijeg brata, i da se izbori sa tako bolnom pričom kakva je Jasenovac, Biljana kaže da je bilo trenutaka kada se plašila.

– Te scene ustaša u crnim uniformama kada pucaju, muče i ubijaju ljude i decu u logoru su prestrašne, kao i scenografija u kojoj smo snimali. Znaš da se to ne događa stvarno, ali se ipak bojiš, jer se setiš da su se ti zločini nad našim narodom zaista desili, i da su ustaše svašta radile ljudima. Dara je u logoru ostala sama sa mlađim bratom koji je još beba, i to nije bilo lako da se igra.

Svoju junakinju, kako ističe, Biljana vidi kao veoma hrabru i jaku devojčicu, koja u toj strahoti Jasenovca mora da se bori za bratovljev i svoj život.

– Meni je možda najteže bilo da odglumim scenu kada svog malog brata držim u naručju i govorim mu da ga volim. To je za mene veoma emotivno, zato što bih i ja u životu sve učinila za svoje najmilije, i u tome je sličnost između Dare i mene.

Biljana živi sa ocem, bratom, sestrom i bakom, i jako je vezana za svoju porodicu, koja joj je, kako nam otkriva, dala i najveću podršku za ovaj film.

Biljana Čekić, koja igra ovu malu heroinu, potomkinja je devojčice koja je takođe preživela Jasenovac.

Njena prabaka bila je sa još devetoro rođaka u koloni za Jasenovac. Ona se nakon rata vratila kući – ostali nisu. Porodica danas živi nedaleko od Kozarske Dubice.

Biljana je za ovu ulogu izabrana između čak 2.000 dece, a za nju svi imaju samo reči hvale, govoreći da je mirna, tiha i dobra devojčica i da je ovu ulogu želela više od svega.

Osim nje, uloge dece u filmu “Dara iz Jasenovca” takođe su dobili kozarski mališani. Kako su tvorci filma rekli, svako od njih ima svoju priču, svoju ličnu porodičnu tragediju iz logora NDH.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Бунт Црна Гора (@bunt_cg)


Film “Dara iz Jasenovca” prikazan je sinoć na RTS-u izazvao je emotivne reakcije kod publike.

Mnogi su na društvenim mrežama pokušali da opišu kako se osećaju nakon što su odgledali ovo filmsko ostvarenje.

“Ovo je toliko jezivo. Tužno. Tragično”, “Istina je bila još užasnija”… ovo su samo neki od komentara, piše b92.net.

Izvor Novosti.rs, b92.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More