U Srbiju stigle vakcine “AstraZeneka”, građani sada mogu da biraju između četiri cepiva

FOTO: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs
32

Vakcina protiv virusa korona britansko-švedskog proizvođača “AstraZeneka” stigla je danas u Srbiju, a prvi kontingent od 150.000 doza na aerodromu je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Avion sa vakcinama sleteo je na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” oko 8 sati.

Osim predsednika Vučića, na aerodromu su i ministar Zlatibor Lončar i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

Predsednik je rekao da je zahvalan britanskoj ambasadorki i otpravniku poslova indijske ambasade na vakcinama.

“Hvala što podržavate Srbiju i što ste dozvolili da uvezemo iz Indije. Ovaj trenutak je od velikog značaja za nas”, rekao je Vučić.

FOTO: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Vakcine “AstraZeneke”, 150.000 doza koje su jutros stige, znači 150.000 vakcinisanih u Srbiji, istakao je jutros predsednik Aleksandar Vučić i dodao da Srbija, uz UAE, postaje jedina zemlja u svetu koja ima na raspolaganju više od tri vakcine.

“Revakcinacija AstraZenekom ide posle 12 nedelja, a imamo ugovor za nove doze, tako da ovo znači još 150.000 vakcinisanih u Srbiji. Ponosan sam na odgovornost i ozbiljnost koju smo pokazali u borbi za zdravlje građana, za očuvanje života i borbi za napredak ekonomije”, rekao je Vučić na aerodromu.

On je izrazio zahvalnost premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu, kao i premijeru Indije Narendri Modiju.

“Hvala partnerima iz Velike Britanije na podršci, što su želeli da nas čuju, na pažnji koju su posvetili jednoj maloj Srbiji i što vakcine stižu u Srbiji mnogo pre nego u najveći deo drugih zemalja na kontinentu”, rekao je Vučić.

On je dodao da je cena po kojom su vakcine nabavljene, apsolutno najpovoljnija.

Vučić je rekao i da će od sutra “AstraZeneka” vakcine biti dostupne građanima.

Posle današnje isporuke Srbija postaje jedna od retkih zemalja u svetu u kojoj će građani moći da biraju između četiri različite vakcine protiv virusa korona – američko-nemačke “Fajzer/Biontek”, ruske “Sputnjik V”, kineske “Sinofarm” i britansko-švedske “AstraZeneka”.

Očekuje se da će u Srbiju danas stići i novi kontigent od 50.000 doza ruske vakcine “Sputnjik V”, što je ranije najavio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Inače, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u petak da je Srbija potpisala novi ugovor sa kompanijom “Fajzer-Biontek”, tako da će u našu zemlju u drugom kvartalu umesto 500.000 vakcina, stići 1,2 miliona, a u trećem umesto 400.000 – 1,19 miliona doza vakcina.

U Srbiju je do sada stiglo najviše kineskih vakcina “Sinofarm” – milion i po doza.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More