“Kao iz filmova o apokalipsi”: Godinu dana od prvog lokdauna u Evropi!

Foto: (AP Photo/Luca Bruno)
35

Ovog vikenda se navršava godinu dana otkako je Italija zbog korone prva u Evropi uvela lokdaun – zatvaranje je obuhvatilo određene regije, poput Lombardije i Emilija-Romanja, i specifične sektore kao što su delom škole, a drastične mere su šokirale svet, piše Gardijan.

U tom trenutku, Italija je imala 152 registrovana slučajeva i troje preminulih od kovida, pa je sve delovalo kao preterana reakcija, dodaje se u tekstu.

Međutim, kako su dani prolazili, mere su postajale sve restriktivnije – do 4. marta sve škole u Italiji su zatvorene, a nedelju dana kasnije, cela zemlja je bila pod lokdaunom.

Do 12. marta preminulo je više od 1.000 ljudi, a samo za još četiri dana, umrlo je još 1.000.

“U većini zemalja su u to vreme trajale žurke, kada su Italijani bili zarobljeni u svojim domovima, gledajući na televiziji scene kao iz filmova o apokalipsi – medicinare u specijalnim odelima, bolnička odeljenja prepuna boca za kiseonike i mrtvačnice tako nabijene kovčezima da je vojska bila pozvana u pomoć”, podsetio je Gardijan.

Uskoro, Italija je imala skoro 1.000 mrtvih na dan, a lokalne novine bile su prepune čitulja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More