Počinje kampanja za očuvanje SRPSKOG JEZIKA U DIJASPORI! Gujon: Nit koja povezuje čitavu zajednicu

Foto: Instagram/printscreen
75

Povodom Međunarodnog dana očuvanja maternjeg jezika 21. februara, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pokreće kampanju za očuvanje srpskog jezika, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Navodi se da će na Radioteleviziji Srbije i na društvenim mrežama biti emitovano više spotova u kojima različitim narečjima srpskog jezika govore Srbi iz cele Srbije, od Kosova i Metohije do Vojvodine, iz regiona – Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i iz dijaspore.

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kaže da je srpski jezik bogat i raznovrstan, da nije najlakši za učenje, ali da je jedan od najlepših.

„Namera nam je da, u godini kada se u okruženju sprovodi popis stanovništva čiji je jedan od ključnih elemenata baš maternji jezik, podignemo svest o značaju srpskog jezika. Mi ne možemo da utičemo na to kako će drugi nazivati svoj jezik, ali možemo da utičemo na to kako ćemo mi sačuvati svoj”, ističe Gujon.

On dodaje da je u dijaspori srpski jezik osnovna nit koja povezuje čitavu tu zajednicu.

“Ako se jezik zaboravi, ta nit se prekida i gubi se deo identiteta. Svaki Srbin, pogotovo pripadnik druge ili treće generacije u inostranstvu, koji pored jezika države u kojoj živi, zna i srpski jezik, predstavlja most između Srbije i sveta i bogatstvo za sve nas“, poručio je Gujon.

Članice Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) od 1999. godine obeležavaju 21. februara Međunarodni dan maternjeg jezika kako bi promovisale jezičku i kulturnu raznovrsnost, kao i višejezičnost.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More