Vladika Andrej: Izbor novog patrijarha “srećan izbor”, oglasio se i bečki nadbiskup

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC
53

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej ocenio je da je izbor novog patrijarha Porfirija “srećan izbor”.

Andrej je za katoličku novinsku agenciju “Katpres”, ukazao da je novi patrijarh ekumenski otvorena i teološki visoko obrazovana ličnost.

Na dužnosti mitropolita zagrebačko-ljubljanskog on je, prema njegovim rečima, u proteklih sedam godina radio na pomirenju katolika i pravoslavaca, te delovao integrativno.

“Svim prisutnima je nakon izbora bilo jasno da je ovim izborom povezan odlučan i na budućnost orijentisan zadatak mira i pomirenja”, kazao je vladika Andrej, koji je učestvovao u izboru patrijarha u Beogradu.

Inače vladika Andrej je u nedelju služio svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Save u Beču, prenevši vernicima vest o izboru novog patrijarha srpskog Porfiririja.

Episkop je pozvao na jedinstvo, ljubav i molitvu, na sve one vrline koje su potrebne čoveku hrišćaninu koji živi u crkvi.

“Izbor novog patrijarha Porfirija koga je duh sveti u ova teška vremena poslao našem rodu, potvrda su tog jedinstva i sabornosti na kome počiva Srpska pravoslavna črkva. Na nama je da uz novog patrijarha čija je uloga objedinjujuća, sačuvamo duh sabornosti i zajedništva”, istakao je vladika.

Između ostalog je episkop pohvalio strpljenje i ljubav vernog naroda prema svojoj črkvi i očinski ih posavetovao da se pridržavaju mera koje propisuju nadležne vlasti kako bi na taj način pokazali brigu jedni za druge, a i izbegli zatvaranje hramova.

Kardinal Šenborn se nada skorijoj poseti patrijarha SPC

Bečki nadbiskup kardinal Kristof Šenborn istakao je povodom izbora novog patrijarha SPC Porfirija, da se radi o ličnosti koja se već do sada veoma zalagala za pomirenje i dijalog.

Šenborn je podvukao ekumensku otvorenost novog patarijarha, izrazivši nadu da će u skorije vreme posetiti Beč.

“Radujem se zajedno sa SPC izboru novog patrijarha. Patrijarh Porfirije se do sada zalagao za pomirenje i dijalog. Sećajući se plodotvornih susreta sa njegovim prethodnicima radovao bih se da ga uskoro mogu pozdraviti u Beču”, poručio je on.

Inače, srpski pravoslavni vernici u Austriji su najveća pravoslavna zajednica. Sa najmanje 300.000 vernika i oko 30 sveštenika SPC u Austriji ima 18 crkava, odnosno crkvenih opština, od kojih su tri hrama u Beču.

Odnosi rimokatoličke crkve i SPC u Austriji su veoma dobri, a to se u prošlosti posebno pokazalo ustupanjem katoličkih crkava, koje su ostale bez vernika, srpskim pravoslavnim opštinama.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More