Nekada savršena administracija sada na udaru kritika: Nemačkoj je potrebna reforma veka

Foto: Tanjug/ Daniel Bockwoldt/dpa via AP
52

Šef poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu Ralf Brinkhaus izjavio je da je pandemija korona virusa pokazala da Nemačka nije spremna da brzo i jedinstveno reaguje na krize i ocenio da je toj zemlji potrebna temeljna reforma nemačke administracije.

On je u izjavi za Velt am zontag izjavio da je Nemačkoj potrebna reforma veka, a možda čak i revolucija, prenosi Dojče vele.

Brinkhaus je imenovao pet oblasti u kojima bi bila potrebna sveobuhvatna modernizacija – administracija, digitalizacija, saradnja savezne države i pokrajina, obrazovni sistem i zaštita od katastrofa.

Kako je rekao, nakon opštih izbora koji su zakazani za jesen ove godine, proces reformi mora postati deo pregovora o formiranju koalicione vlade.

Govoreći o aktuelnoj pandemiji korona virusa Brinkhaus kaže da je problematično to što savezni ministar zdravlja u vreme pandemije nema kontrolu nad lokalnim zdravstvenim vlastima.

“Ne želim da dovodim u pitanje federalno uređenje države, ali ipak bismo morali da vidimo da li je ono i dalje u svim slučajevima efikasno. Država nije spremna da brzo, fleksibilno i jednoobrazno reaguje na krize. Zakona o vanrednim situacijama gotovo nema. Ne postoje zajednički savezni, pokrajinski i lokalni krizni timovi koji mogu brzo da se aktiviraju”, rekao je on.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More