Štrahe većinski vlasnik firme u Odžacima: Bori se protiv obaveze nošenja maski a u Srbiji ih štancuje!

FOTO TANJUG / ZORAN MIRKOVIC
643

Nekadašnji austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe, koji je sa vlasti srušen korupcionaškom aferom “Ibica”, većinski je vlasnik firme “Aurum Tekstil” u Odžacima.

Radi se o firmi koja proizvodi materijal potreban za izradu zaštitnih maski.

Štrahe, na osnovu podataka iz APR-a, u koje je Tanjug imao uvid, ima 37,5 odsto vlasništva nad firmom.

Njegov dugogodišnji prijatelj, nekadašnji poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO), čiji je Štrahe bio šef, Harald Fišel drži 27,5 odsto vlasništva.

Drugi prijatelj Štrahea, Helmut Kalteneger, prema APR-u, ima 25 odsto udela u firmi, a 10 odsto drži Ana Aračić.

Osnivački kapital, koji je podeljen na sve vlasnike, iznosio je 1.000 dinara.

Štrahe je, nakon “svrgavanja” s vlasti zbog video snimaka nastalih 2017. na Ibici, na kojima se vidi kako navodnoj ruskoj milijarderki obećava državne poslove za finansijska sredstva FPO uz zaobilaženje kontrolnih organa, u više navrata boravio u Srbiji.

Firma je, prema APR-u, otvorena 23. juna prošle godine.

Zanimljivo je da se “Aurum Tekstil” bavi proizvodnjom materijala za zaštitne maske, a da se Štrahe u Austriji, sa ciljem prikupljanja političkih poena, upravo bori protiv epidemioloških mera austrijske vlade.

Štrahe se u više navrata izjasnio protiv obaveze nošenja maski, a i sam izbegava da je nosi.

FPO:Predsednik Van der Belen znao za „Ibica video“

Slobodarska partija Austrije (FPO) danas je optužila predsednika Austrije Aleksandera van der Belena da je bio uključen u događaje oko objavljivanja video materijala u vezi korupcionaške afere „Ibica“.

Šef frakcije FPO u Istražnoj komisiji Kristijan Hafeneker je, na današnjoj konferenciji za štampu, rekao da postoji dokaz da je predsednik države znao za video materijal jedna beleška u njegovom kalendaru.

Dan pred objavu materijala u kalendaru predsednika zabeleženi su „glasine“ i imena Hajnc Kristijana Štrahea i Johana Gudenusa koji su glavni „protagonisti“ afere.

Inače detektiv Julian H., koji navodno stoji iza objavljivanja video materijala koji je doveo do „pada“ austrijske vlade kancelara Sebastijana Kurca u maju 2019., tvrdio je da kabinetu predsednika ispričao o njegovoj akciji.

„Biće s tim u vezi pitanja predsedniku“, najavio je Hafeneker povodom novih saznanja.

FPO želi da pozove predsednika na saslušanje pred Istražni odbor.

Takođe, Hafeneker najavljuje da će podneti prijavu zbog zadržavanja dokaza i lažnih iskaza protiv kancelara Sebastijana Kurca.

Sredinom maja 2019. pala je vlada Narodne partije (OVP) i FPO usled video materijala sa Ibice, snimljenog 2017.godine.

U tom materijalu, koji je dug sedam sati, Štrahe i Gudenus nude navodnoj ruskoj milijarderki državne poslove za finansijsku pomoć FPO, ali uz zaobliženje revizorskih ustanova.

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More