Krater na Marsu nosi naziv Tivat, primećene tamne pruge koji su mogući tragovi VODE (FOTO)

Foto: Tanjug/ NASA/JPL-Caltech via AP
64

Jedan krater na Marsu prečnika 3,6 kilometara, već deceniju nosi ime Tivat, a poseban je kuriozitet da su upravo na njemu primećene određene sezonske tamne pruge za koje naučnici sumnjanju da su mogući tragovi kretanja vode, saopšteno je danas iz Službe predsednika Opštine Tivat.

“Činjenica da na Marsu postoji pojava/krater koja nosi ime Tivat, posebno je zanimljiva sa aspekta promocije opštine Tivat. Prema podacima dostupnim na interentu, ime kratera je odobreno 2011. godine od Međunarodne astronomske unije (IAU), a pominje se i u izveštajima Američke svemirske agencije (NASA) iz 2017. godine, navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/ NASA/JPL-Caltech via AP

IAU je, između ostalog, odgovorna i za imenovanje nebeskih tela i pojava, pa tako krateri na Marsu nose imena naučnika, pisaca ali i toponima manjih gradova sveta, stoji u saopštenju, prenele su podgoričke Vijesti.

Krater Tivat se, navodi se, na 45,9° južne geografske širine i 9,5° istočne geografske dužine.

“Ovih je dana NASA uspešno spustila rover ”Istrajnost” na površinu Marsa, a njegov je zadatak nastavak istraživanje postojanja vode, odnosno života na ovoj ”crvenoj planeti””, podseća se u saopštenju.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More