Film “Dara iz Jasenovca” među najgledanijima u SAD! (FOTO)

Foto: Youtube/printscreen
88

Film “Dara iz Jasenovca“ dospeo je na 20. mesto top liste filmova sa najvećom zaradom od prodaje bioskopskih ulaznica tokom vikenda od 19. do 21. februara, objavio je Boksofismodžo, specijalizovani sajt koji prati posetu i prodaju ulaznica u SAD.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FILMITV.RS (@filmitv.rs)

Film Predraga Gage Antonijevića ostvario je takav uspeh iako se prikazuje samo u 21-om bioskopu u SAD.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FILMITV.RS (@filmitv.rs)

Proteklog vikenda “Dara iz Jasenovca” zaradila je nešto manje od 4.000 dolara od prodatih ulaznica.

Inače, najgledaniji film “Porodica Kruds: Novo doba” zaradio je 1,7 miliona dolara tokom vikenda i prikazuje se u 1.890 bioskopa.

Film potkopao stereotip da su Srbi zločinci, a ostali žrtve

Film “Dara iz Jasenovca” potkopao je stereotip da su Srbi zločinci, a svi ostali žrtve, ocenjuje sociolog Vladimir Vuletić koji smatra da je dobro što je film izazvao različite komentare, jer je to pokazatelj da “gađa u temu”.

Vuletić za Tanjug kaže da priča o stradanju srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata treba da bude “otvorena”, ali i poručuje da bi o zločinima na prostoru Balkana i bivše Jugoslavije trebalo govoriti u širem kontekstu.

“To nije propagandni film i to treba naglasiti. Nije nacionalistički u smislu da se obračunava sa Hrvatima, već se obračunava sa ustaškim pokretom”, istakao je Vuletić, uz komentar da nije zapazio da je neko osporio činjenice u filmu.

Vuletić primećuje da postoje pokušaji da se film diskredituje napadima lične prirode na režisera, a kada su u pitanju kritike o finansiranju filma, objašnjava da danas ne postoji u potpunosti nezavisna kinematografija, osim u nekim niskobudžetnim projektima.

“To nije ništa novo, ni sporno, niti na bilo koji način problematično. Ovaj film otvara temu koja je za državu značajna i koja na neki način pomaže da se skine stigma sa Srba i da se u čitavom loncu i klanici koja traje 100 godina pokaže da je istorijski netačna ta crno bela slika o Srbima kao zločincima i gubitnicima i svim ostalima koji su žrtve srpske istorije”, rekao je Vuletić.

Reditelj filma “Dara iz Jasenovca” Predrag Antonijević najavio je da će nakon filma, u istoimenoj seriji priča biti proširena i događajima koji se odnose na operaciju Oluja, a Vuletić ocenjuje da je dobro da se priča o srpskom stradanju, započetom tokom Drugog svetskog rata, nastavi, kao i da se otvore mnoge druge priče koje nisu otvorene.

“Jedan film ne može da promeni predstavu i svest”, rekao je on, uz akcenat da bi đaci trebalo više da uče o stradanju u Jasenovcu, te da je prilikom stvaranja takvih projekata važna podrška, između ostalog i države.

“Voleo bih kada bi i evropski projekti podsticali takvu vrstu filmova, ali ne znam da li je to nešto što bi se moglo očekivati. Ipak, važno je da te teme iz prošlosti na neki način budu ”prežvakane”, ne samo u kolektivnom pamćenju jednog naroda, već i svih ostalih”, zaključuje Vuletić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More