Profesor iz Niša na listi najuticajnijih NAUČNIKA u SVETU, a to nije ni znao: Koleginica me pitala kad ću da častim! (VIDEO)

PONOS SRBIJE!

Foto: PrintScreen/YouTube
193

Na nedavno objavljenoj prestižnoj listi Univerziteta Stanford među 100.000 najuticajnijih svetskih naučnika za 2019. godinu našao se i profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta Niko Radulović. Iako su i ranije njegovi radovi prepoznati u određenim bazama, ističe da mu je ovo najznačajnija kvalifikacija za 16 godina, koliko je prošlo od kada je objavio prvi rad.

Stanfordova lista je kvalifikovala naučnike u 22 naučne oblasti, a jedno mesto za hemiju pripalo je niškom profesoru sa Departmana za hemiju na PMF.

– Svake godine se formira lista za prethodnu godinu. To je nešto na osnovu većeg broja parametara koji se tiču ne samo broja objavljenih radova, citiranosti, citiranosti u okviru te godine, naravno sve to u poređenju sa ostalim ljudima koji se bave takvom oblašćcu, odnosno takvim istraživanjima – objašnjava Radulović u razgovoru za portal Južne vesti.

Da se i njegovo ime našlo među 45 naučnika iz Srbije, saznao je, kako kaže, slučajno.

– Ja nisam ni pogledao koja je lista, a pre neki dan sam bio u Beogradu i koleginica me je pitala kada ću da je častim i tako sam ja to saznao. Nisam uopšte očekivao tako nešto, ja svakako ne radim sam. Deo sam jednog tima, ja sam vođa te grupe, skraćenica naša je OSA (Organska sinteza i analiza) i imamo puno mlađih saradnika – kaže Radulović.

Dodaje da njegovo ime na prestižnoj listi znači da radi nešto što je na svetskom nivou, ali i da mu laska što je sa svojih 40 godina rame uz rame stao sa predsednikom Srpske akademije nauke i umetnosti, čije je ime takođe objavio Univezitet Stanford.

Pošto su uslovi na fakultetima u Srbiji, kako kaže, prilično oskudni i loši, kvalifikacija među najuticajnijim naučnicima još više znači i pruža mu, dodaje, vetar u jedra.

Više od 15 godina rada na Fakultetu i velika priznanja

Od 2005. godine pa do danas, Radulović ističe da je objavio oko 240 naučnih radova, pa su se i prethodnih godina njegovi radovi dobro rangirali.

– Pre 8 godina je “Skopus”, jedna indeksna baza u okviru jednog od najvećih svetski izdavača, pravila pregled koji su najmlađi i najcitiraniji naučnici u okviru svojih oblasti i ja sam bio jedan od njih koji je bio iz Srbije – kaže Radulović.

Dodaje je i da je jednom bio među naučnicima koji su bili istaknuti po citiranosti u časopisu koji se bavi statističkom obradom podataka, ali da je, kako kaže, Stanfordova lista jedna od najprestižnijih koje postoje.

– Sa te liste se koriste podaci za određivanje renomea Univeziteta, to utiče na status Univerziteta na Šangajskoj listi – navodi on na kraju razgovora za Južne vesti.

Još dvoje profesora se sa niškog Prirodno-matematičkog fakulteta našlo na listi za 2019. godinu, ali navodi da je on jedini sa Departmana za hemiju.

Pored brojnih priznanja za rad, Radulović učestvuje i u pripremi srednjoškolaca za Međunarodnu olimpijadu, a kako kaže, svake godine imaju fantastične rezultate. Nada se da će se Olimpijada održati i ove godine u Japanu, pa da će đaci ponovo poneti neku od medalja

Izvor Južne vesti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More