EK zahteva razjašnjenje: Nemačka pod pritiskom zbog režima ULASKA U ZEMLJU! Pisma su dobile i ove države!

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek
133

Nemačka se sve više suočava s pritiskom zbog svog režima ulaska u zemlju iz Češke, Slovačke i austrijske pokrajine Tirol, pošto su granične kontrole, koje su uvedene, izazvale haos.

Evropska komisija (EK) predala je pismo ambasadoru Nemačke Mihaelu Klausu u Briselu, prenose nemački mediji.

“Verujemo da razumljivi cilj Nemačke, zaštita javnog zdravlja u jednoj pandemiji, može biti postignut manje restriktivnim merama”, ukazuje EK u tom dopisu u koji je imala uvid agencija DPA.

EK očekuje, kako je naglašeno, u narednih deset radnih dana odgovor nemačkih vlasti.

Teoretski postoji mogućnost pokretanja pravnog postupka protiv Nemačke, što je, međutim, zbog pandemije malo verovatno.

Slična pisma dobile su do sada Belgija, Mađarska, Danska, Švedska i Finska.

Nemačku je od uvođenja restriktivnih mera na granici kritikovala oštro Austrija koja smatra da ta mera predstavlja pretnju za lanac snabdevanja.

EK traži ublažavanje restrikcija na granicama unutar EU

BRISEL, 23. ferbruara ( Tanjug) – Evropska komisija poslala je pisma Belgiji, Nemačkoj, Mađarskoj, Danskoj, Finskoj i Švedskoj u kojima izražava zabrinutost zbog jednostrane primene striktnih mera na granicama koje se odnose na ulazak u te zemlje i izlazak iz njih.

”Naglasili smo potrebu da restrikcije kretanja budu nediskriminatorne i proporcionalne. Tražimo od zemlja članica da usklade svoje mere sa zajednički usvojenim preporukama i pravilima o slobodi kretanja”, izjavio je danas portparol Komisije Kristijan Vigand.

U Evropskoj komisiji navode da zemlje u pitanju imaju 10 dana da odgovore na pismo Komisije i upozoravaju na moguće pravne korake u sulučaju ne nalaženja rešenja.

”Cilj je da se nađu rešenja što je pre moguće. To je u interesu samih država članica”, upozoravaju iz Brisela.

Prethodno je Evropska komisija podsetila sve zemje članice na dogovor o zajedničkom i koordinisanom pristupu eventualnim restrikcijama slobode kretanja unutar EU i nagalsila da se od svih očekuje da se vode ovim principima.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More