Zvaničnik EU: AstraZeneka smanjuje isporuke vakcine

foto: Youtube Printscreen
40

Kompanija AstraZeneka prenela je Evropskoj uniji da će u drugom kvartalu isporučiti tom bloku manje od 90 miliona doza svoje vakcine protiv korona virusa, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU.

Prema navodima zvaničnika EU, koji je direktno učestvovao u pregovorima sa britansko-švedskim proizvođačem lekova, to znači da će AstraZeneka isporučiti manje od polovine od broja dogovorenih vakcina za snadbevanje EU u drugom tromesečju.

Prema ugovoru Astrazeneke sa EU, koji je procureo prošle nedelje, kompanija se obavezala da isporuči 180 milona doza bloku u drugom kvartalu.

Ukoliko dođe do smanjenja doza vakcina to bi moglo da utiče na mogućnost EU da ostvari svoj cilj o vakcinisanju 70 odsto odraslih osoba do leta. Zvaničnik EU, koji je tražio da ostane anoniman, potvrdio je da AstraZeneka planira da isporuči oko 40 miliona doza u prvom kvartalu, što je opet manje od polovine od 90 miliona doza, koliko je trebalo da isporuči.

Portparol kompanije rekao je da se nadaju da će moći bolje da uskladi isporuke sa avasnim ugovorom o kupovini vakcina.

U Evropskoj komisiji, koja koordiniše pregovore sa proizvođačima vakcina, odbili su da komentarišu ove podatke.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More