Dobre vesti od SZO: Smanjena smrtnost od korone šest nedelja zaredom, Srbija i dalje lider u vakcinaciji

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ahn Young-joon
39

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), globalna smrtnost od kovida-19 je u periodu od 15. do 21. februara smanjena za 20 odsto u odnosu na prethodni jednonedeljni prosek.

Tendencija pada smrtnosti traje već šest nedelja za redom, navodi se u redovnom nedeljenom izveštaju SZO, prenosi TAS S.

Pad učestalosti zaražavanja korona virusom naročito je primetan u zemljama severne i južne Amerike (19 odsto), zapadnog Pacifika (9 odsto) i u Evropi (7 odsto), a pad smrtnosti registrovan je u Africi (20 odsto) i u jugoistočnoj Aziji (6 odsto).

U severnoj i južnoj Americi u poslednjih sedam dana registrovano je oko 1,06 miliona novozaraženih i više od 34 hiljade preminulih, a u Evropi više od 939 hiljada novih slučajeva zaražavanja koronavirusom i preko 24 hiljade preminulih.

Broj novoinficiranih porastao je u poslednjih nedelju dana u SAD i iznosi više 480 hiljada, a na drugom mestu je Brazil sa više od 316 hiljada novozaraženih.

U proteklih nedelju dana u Francuskoj je evidentirano oko 131 hiljada novih slučajeva, u Rusiji više od 92 hiljade, u Indiji preko 86 hiljada, a u Velikoj Britaniji više od 78 hiljada, Češkoj oko 65 hiljada i u Iranu oko 55 hiljada.

Srbija druga u Evropi po stopi vakcinacije, 1. po stopi revakcinaci

U Srbiji je, prema najnovijim podacima Vlade, izvršeno 1.300.330 vakcinacija protiv korona virusa i 472.769 revakcinacije.

Prema broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije, a prema broju revakcinacija na milion stanovnika naša zemlja je prva u Evropi. Posle Srbije su Malta i Island.

U svetu je Srbija na 6. mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i SAD.

Prema broju revakcinacija na milion stanovnika u svetu, Srbija je treća, posle Izraela i Sejšela, a posle Srbije su SAD i Malta.

Srbija je ubedljivo prva u regionu po broju vakcinacija na milion stanovnika, a slede Rumunija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska, Bugarska i Albanija.

Srbija je na prvom mestu u regionu i prema broju revakcinacija na milion stanovnika.

Prema ukupnom broju vakcinacija i revakcinacija, Srbija je druga u regionu, posle Rumunije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More