BROJKE SVE CRNJE: Registrovano još 3.460 novozaraženih, preminulo 17 osoba

Foto: Printscreen Youtube
54

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano 3.460 novozaraženih, a nažalost, preminulo je još 17 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalaze 152 pacijenta.

Doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog rekao je gostujući na RTS-u da Srbiju očekuje veliko pogoršanje ako nastavimo ovako.

Nisam očekivao porast obolelih, očekivao sam pad. Ako se nastavi povećanje ovim tempom, može se desiti da se za osam dana duplira broj obolelih”, objašnjava Šekler.

Poslednji korona presek obuhvatio je više od 3.000 novozaraženih, što znači da bismo mogli da imamo više od 6.000 ukoliko se stvari ne budu promenile.

* Dr Kon je za oštre mere

Sednica Kriznog štaba u Palati Srbija počela je jutros u osam sati, a dr Predrag Kon je na toj sednici predložio potpuno zatvaranje u naredna dva vikenda, zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

* Za vikend moguće nove mere

Na današnjoj sednici Kriznog štaba nisu usvojene nove mere, ali je nova sednica zakazana za petak, gde će se raspravljati o mogućim merama koje će važiti za vikend.

“Na sledećem sastanku u petak će se raspravljati o modelima reagovanja u toku vikenda i o tome će se doneti odluka. Epidemiološka situacija da se dalje pogoršava i zato je neophodno maksimalno pojačati kontrolu. Iako je bila pojačana u poslednje vreme, treba nastaviti sa kontrolom. Pojačaće se i nadzor nad obolevanjem u školama”, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon nakon sednice.

* Koje mere se razmatraju za vikend

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je nakon sednice da će se do petka pojačano sprovoditi mere kontrole i nadzora, kao i da će se posebno pratiti situacija u školama.

“Mislim da ćemo imati povećanje broja obolelih. Možda ćemo morati da skratimo vreme rada tržnih centara za vikend, možda do 16 ili 18 sati”, rekao je Tiodorović za Prvu.

Što se tiče skijališta, Tidorović kaže da postoji mogoćnost da se i na tim mestima primene oštrije mere.

* Mere neće biti svuda iste 

Profesor Branislav Tiodorović rekao je za MONDO da se glavna stavka koja treba da bude razmotrena odnosi na mere u pojedinim mestima i gradovima koji su žarišta.

“Situacija nije ista svuda i mere se moraju prilagoditi tome. Porast broja zaraženih izražen je posebno u nekim mestima, mnogo više nego u drugim. Tamo najpre treba pooštriti mere i skratiti radno vreme kafića i restorana. Mora da bude dobro izvagano na koji način će sve biti sprovedeno, kako se u pojedim delovima dana ne bi pravila prevelika gužva, jer onda ništa nismo uradili”, kaže Tiodorović.

Izvor Mondo
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More