EURONEWS: Srbija je jedina u Evropi gde vakcina može da se bira (FOTO)

FOTO: TANJUG/ TANJA VALIC
69

Evropska televizijska mreža Juronjuz navodi danas da Srbija prednjači u odnosu na Evropsku uniju u vakcinaciji građana protiv korona virusa i ističe da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj građani mogu slobodno da izaberu koju vakcinu žele da prime.

Oko petine građana Srbije, tačnije 1,4 miliona od sedam miliona stanovnika, primilo je bar jednu dozu vakcine, a oko 500.000 i drugu dozu, ukazuje Juronjuz.

SZO saopštila koliko je do sada dato vakcina i u koliko zemalja se sprovodi vakcinacija

 

Ova TV mreža u tekstu objavljenom na svom sajtu primećuje da su u Srbiji odobrene četiri vakcine protiv korona virusa, koje su razvile kompanije Fajzer i Biontek, AstraZeneka zajedno sa Univerzitetom u Oksfordu, kineski Sinofarm i ruski “Sputnjik V”.

Juronjuz podseća da poslednje dve, kineska i ruska vakcina, još nisu odobrene za upotrebu u Evropskoj uniji, čija bi Srbija želela da bude članica, ali napominje da je stav Vlade Srbije da vakcine ne treba gledati kao geopolitičko, već zdravstveno pitanje.

“Kao rezultat, ljudi mogu da biraju bilo koju od četiri vakcine. Oni, takođe, mogu navesti da nemaju preferencije, u nadi da će se brže vakcinisati”, zaključuje Juronjuz.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More