Kako deluje lek protiv korone koji stiže u Srbiju: Naručila ga je i NEMAČKA a košta 2.000 evra!

Ovaj lek koristio je i TRAMP!

Foto: PixaBay
201

Američki lek protiv virusa korona “bamlanivimab” u maju bi trebalo da stigne u Srbiju. Ovaj lek spada u inovativnu terapiju protiv korona virusa i može da spreči pogoršanje toka bolesti kod najrizičnijih pacijenata.

O “skupom leku” koji je Srbija naručila nedavno je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ne precizirajući o kom se leku tačno radi. On je naveo da će, zahvaljujući ovom leku, biti spaseno 1.000 do 2.000 ljudskih života, prenosi “Telegraf”.

Lek je izuzetno skup – košta oko 2.000 evra po dozi.

I nemački ministar zdravlja Jens Špan izjavio je početkom februara da je njihova vlada kupila novi lek u borbi protiv korona virusa.

Reč je o monoklonskim antitelima koja je prošle godine u sklopu terapije protiv kovida 19 dobio i tadašnji američki predsednik Donald Tramp.

Nemačka vlada kupila je 200.000 doza “bamlanivimaba” i REGN-CoV-2 za 400 miliona evra. Kako je najavio Špan, u početku će se koristiti u univerzitetskim klinikama.

– Monoklonska antitela ponašaju se kao pasivna vakcina. Ako se daju u ranim fazama, mogu da pomognu visokorizičnim pacijentima da izbegnu pogoršanje toka bolesti – objasnio je Špan.

“Bamlanivimab” je pojedinačna terapija antitelima koju je proizveo Eli Lili. REGN-CoV-2 se sastoji od dva antitela – kazirivimaba i imdevimaba – a razvio ga je Regeneron.

Kako deluju ovi lekovi?

Obe terapije antitelima dizajnirane su da blokiraju protein šiljka SARS-CoV-2 i tako sprečavaju da se virus veže i uđe u ljudske ćelije. Ova identična takozvana monoklonska antitela su laboratorijski projektovana i dizajnirana da napadaju određeni virus na različit način.

“Bamlanivimab” sadrži jedno monoklonsko antitelo. REGN-CoV-2 se sastoji od dva monoklonska antitela, piše DW.

Američka farmaceutska kompanija Regeneron kaže da njen koktel sa antitelima smanjuje virusno opterećenje.

– Prednost Regeneronovog koktela je ta što sadrži dva antitela i povećava šansu da se bar jedno od njih pokaže efikasnim tokom lečenja – rekla je virusolog Sandra Ciesek za nemačke medije.

Izvor Telegraf DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More