Humanitarci SRPSKOG POREKLA iz sveta bez granica (FOTO)

Foto: Privatna arhiva/Fond dijaspore za maticu
60

Država Srbija nema potpunu evidenciju i registar svih humanitarnih organizacija srpskog porekla u svetu. Neke od njih sarađuju direktno sa Crvenim krstom Srbije, koji im šalje podatke o prioritetnim potrebama, dok većina humanitaraca samostalno deluje i šalju pomoć po svom nahođenju opštinama, parohijama, školama, domovima i društvima.

Jedna od retkih humanitarnih organizacija, koja direktno sarađuje sa državom jeste “Fond dijaspore za maticu”. Fond je osnovan 1999. godine u Nemačkoj. Njegov kapital čini deo sredstava ulagan za razvoj Srbije i deo donacija samih osnivača i članova.

Foto: Privatna arhiva/Pomoć za Srba na KiM iz Austrije

Tako je na primer, dr inž. Miloje Ž. Milićević iz Berlina, predsednik UO Fonda, uplatio ukupno 5.000 evra, dr Ljiljana Verner, predsednica NO Fonda iz Hanovera 3.000 evra, Ratko (Robert) Milićević, član UO Fonda iz Kambere 2.000 AUD.

“Fond dijaspore za maticu” je odmah po izbijanju pandemije covid 19 uplatio je Ministarstvu zdravlja Republike Srbije pomoć od 100.000 evra, za nabavku urgentne medicinske opreme u Srbiji i Republici Srpskoj.

“Nakon katastrofalnog zemljotresa u Petrinji i okolini (Hrvatska), Fond je pomogao Eparhiji gornjo-karlovačkoj sa 10 .000 evra za sanaciju Parohijskog doma i hrama SPC u Petrinji. Veći broj članova Fond i njene Uprave, uputili smo direktnu pomoć postradalima u tom zemljotresu”, kaže potpredsednik Živadin Jovanović.

Foto: Privatna arhiva/Podela majci Nikole Jokića somborskim đacima

Tokom akcije prikupljanja priloga za zaustavljanje pandemije covid 19 u Srbiji, angažaovali su se mladi srpske dijaspore u Nemačkoj i Kanadi. Fond je finansirao sa 10.000 evra nabavka ultrazvučnog skenera za Gradsku bolnicu u Kragujevcu. Hiljadu evra je donirano narodnim kuhinjama na KiM.

“Nedavno, prilikom susretu sa Arno Gujonom, direktorom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, razgovarali smo o planovima razvoja naše neprofitne humanitarne organizacije, ali i o ideju i osnivanje i finansiranje Memorijala svim srpskim žrtvama u 20. veku”, rekao je Živadin Jovanović.

Primera aktivnosti naših humanitaraca širom sveta, dobrih ljudi, koji ne poznaju granice država, ima danas sve više. Srpski centar iz Beča obezbedio je, na primer, nameštaj u vrednosti od oko 50.000 evra, koji je namenjen Srbima, koji su u kosmetskim poplavama ostali bez svega.

Foto: Privatna arhiva/Pomoć Srpskog centra iz Beča

Inicijativu za ovu akciju dala je Slavica Đurđević iz Beča. Donacija je obezbeđena uz pomoć Ambasade Srbije u Austriji, Srpske pravoslavne crkve u Austriji, predstavnika SPKD “Prosvjeta”, KSD “Bambi” iz Beča, KUD “Kolo” iz Mariaencersdorfa i navijača “Crvene zvezde” i “Partizana”.

Vrlo brzo su potom kamioni sa humanitarnom pomoći, koju je prikupio Srpski centar iz Beča, stigli su u sredu uveče na svoje odredište u Gračanicu. U dva kamiona bila su 132 kreveta, 145 dušeka, 276 jastuka, 100 jorgana, 104 stolice, 7 garnitura, 62 slavine, 43 montažna stola.

Celokupan kontigent je predat Eparhiji raško-prizrenskoj, koja je organizovala dalju raspodelu na terenu.
U međuvremenu, Srbi iz Baranje organizovali su prikupljanje pomoći nastradalim Srbima od zemljotresa u Hrvatskoj. U tom kontigentu bila je i donacija Srpske zajednice u Mađarskoj koju je doneo Predrag Mandić.

Lekar i specijalista neurologije Vidoje Perić rodom iz Popšice kod Niša, a koji decenijama živi i radi u Luganu, odlučio je da pomogne svom kraju izgradnjom puta Miljkovac – Kravlje u dužini od oko pet kilometara.

“Taj novi put pored reke povezao bi Vidrište, Topilo, Kravlje, Popšicu, Gojmanovac, Davidovac, Radenkovac i ostala sela, bio bi kraći i lakše bi se dolazilo do Niša, Sokobanje, Svrljiga”, saopštio je darodavac dr Vidoje Perić, koji je u zavičaju već podigao bazen i odmaralište “Mali Karibi”.

Zavičaj magijom nostalgije privlači naše ljude iz tuđine da mu se vraćaju i pomažu mu. Nikola Jokić, slavni košarkaš NBA iz Denvera, je preko svoje Fondacije Nikola Jokić i prijatelji i košarkaškog kluba “Džoker” za Dan grada Sombora 18. februara poklonio je đacima osnovcima sportske majce. Od 2016. godine sportistima Sombora slavni igrač “Denver Nagetsa” s aprijateljima darivao je opremu za 2.500 igrača i takimčara u svim sportovima ovog grada.

“Maksimalno se trudimo da pomažemo i podržavamo lokalnu zajednicu, jer nam je želja da kroz ovakve i slične programe na najbolji način predstavimo Sombor i usmerimo pažnju na naš grad. Ovo je samo jedna u nizu akcija, a u budućnosti ćemo se potruditi da zajedničkim snagama uradimo još dobrih stvari za Sombor. Naš cilj je da se bavimo razvojem Sombora, ne samo u oblasti sporta već i u drugim sferama života”, rekao je ovim povodom Branislav Jokić, Nikolin otac i jedan od rukovodilaca njegove fondacije.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More