Sledeća stanica HOLIVUD! Jelena studira u KALIFORNIJI, briljirala je u “Dari” u ulozi Blankice, a evo šta kaže o daljim PLANOVIMA! (FOTO, VIDEO)

Jelena Grujičić Mur je pokazala fantastičan talenat u filmu "Dara iz Jasenovca", osvrnula se i na samo snimanje i evo čemu ju je uloga Blankice naučila!

Foto: PrintScreen/Instagram
272

– Film sam gledala tri puta i nakon svakog gledanja budilo se u meni nešto novo. Smatram da imamo jedan važan film, kojem je dato ozbiljno breme, ali koji ima zadatak da povuče za sobom lanac istine i očisti prostor za sve što dolazi – rekla je Jelena Grujičić Mur, koja u filmu “Dara iz Jasenovca” tumači lik Blankice, mlade Jevrejke zarobljene u Staroj Gradiškoj koja na samom kraju spasava Darin život.

Ulogu Blankice glumica je dobila na kastingu i, kako navodi, odmah je “osetila lik”:

– Kada sam pročitala scenu koju treba da spremam za kasting, odmah sam je “osetila” i činilo mi se kao da je napisana za mene. Dala sam sve od sebe da je dobijem. I tako je i bilo. Imala sam tri i po meseca da se spremim za ulogu pre početka snimanja i pokušala sam da nađem sve što se moglo o Jasenovcu, idući po gradskim bibliotekama, da bih na kraju našla, preko Univerziteta Stenford, ljude koji su treće koleno Srba u Americi i koji su se bavili istraživanjem logora Jasenovac.

– Dobila sam te naučne radove i proučavala sam ih, ali imala sam, sa druge strane, i dodatni zadatak jer sam igrala Jevrejku. I potpuno sam se posvetila proučavanju judaizma, jer pre toga nisam puno znala, osim nekih opštih mesta. Tražila sam još nešto što bi moglo da me inspiriše da nađem još jedan sloj za svoj lik. Proučavala sam napise, knjige, gledala dokumentarne filmove, emisije o ljudima koji su preživeli, jer mi je bilo najvažnije da prodrem u suštinu psihologije žrtve – pojašnjava glumica.

Svetsku televizijsku premijeru filma “Dara iz Jasenovca” pogledalo je 2.650.000 gledalaca, utisaka je mnogo, a među njima preovlađuje onaj da je naša i svetska kinematografija dobila izvanredan filmski zapis o zločinima i stradanjima, patnji i hrabrosti onih koji su bili izloženi nasilju kao oličenju zla, a koji se ne smeju zaboraviti.

– Pre svega, iznenađena sam koliki broj ljudi mi se javio nakon odgledanog filma. Činjenica da se publika vezala za lik koji ja tumačim za mene je ozbiljan podstrek i satisfakcija. Čast mi je da je baš meni pripao takav zadatak – kaže Jelena za Blic ženu.

Ona Blankicu opisuje kao ušće.

– U nju se slivaju i njena lična tragedija i tragedija mnogih pored kojih prolazi. Ona je žena bez igde ikoga svog, koja sa verom u život prolazi kroz logor smrti, sa idejom da sačuva neke živote. Neko ko se unapred predao, i prihvatio i svoje stradanje, da bi bio zrak svetla u tuđim životima. Ona je kontrast glavnog narativa, i ujedno njegov podtok. Njene hrabrosti su nežujne i blage, ona razume vaznost pojedinažnog života. Ujedno, ona vidi sebe u Dari i na sve načine se bori da preokrene svoju potencijalnu sudbinu, u čemu na kraju uspeva – opisuje lik koji igra.

Snimanje filma “Dara iz Jasenovca” bilo je uzbudljivo i nezaboravno. Jelena je tokom stvaranja filma stekla prijateljstva, a instinktivnost koji su deca glumci pokazala u glumačkoj igri nikada neće zaboraviti. Poručuje da su nju na ovom snimanju upravo deca učila glumi.

Sa snimanja izdvaja i ovaj događaj:

– Poslednji dan- u poslednjem kadru, polomila sam ruku. Taj gips ću recimo, zauvek čuvati.

– Iskustvo tokom ovog procesa podsetilo me je da cenim život. Da mu se radujem i da u svemu nalazim razlog za zahvalnost. Blankica me je oplemenila i pokazala mi šta znači ići do kraja i bezuslovno verovati u život – poručuje Jelena koja studira na Institutu umetnosti u Kaliforniji.

Kako je kazala, nakon fakulteta plan joj je da nađe svog agenta u Americi i da radi na tome da napravi karijeru u Holivudu.

Film “Dara iz Jasenovca” premijerno je prikazan 25. novembra u Gračanici. Američka bioskopska premijera bila je 5. februara, a srpska televizijska 15 dana kasnije. Beogradska premijera, uz prisustvo autorske i glumačke ekipe, zakazana je za 22. april kada se obeležava 76 godina od proboja poslednjih zarobljenika iz logora Jasenovac.

Glavna uloge u važnoj istorijskoj drami igraju Biljana Čekić (Dara), Zlatan Vidović (Mile Ilić, Darin otac), Anja Stanić (Nada Ilić).

Izvor Blic Žena
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More