Evropi će uskoro biti potrebno 11 miliona ovih radnika: PET zemalja “prigrabilo” najveći deo kolača

Dve trećine medicinskih radnika koji su stranci radi u pet država članica Nemačkoj, Italiji, Švedskoj, Francuskoj i Španiji!

Foto: Unsplash
59

Do 2030. godine u EU će biti potrebno dodatnih 11 miliona zdravstvenih i radnika za dugotrajnu negu kako bi se zadovoljili zahtevi koje sa sobom nosi starenje stanovništva, pokazuje izveštaj koji je objavio Zajednički istraživački centar Evropske komisije.

Veliki deo potreba za takvom radnom snagom sada osiguravaju domaći sistemi obrazovanja i osposobljavanja, ali sve veću ulogu imaju migracija i mobilnost radne snage unutar EU. Godine 2018. skoro dva miliona zdravstvenih i radnika za dugotrajnu negu nisu rođeni u zemlji u kojoj rade, piše “Telegraf”.

– Evropa je kontinent koji stari i mora se pripremiti za sve veću potražnju za radnom snagom u dugotrajnoj nezi. Naš zajednički izazov biće osigurati pristupačnu, kvalitetnu dugotrajnu negu i odgovarajuću radnu snagu – izjavila je potpredsednica Komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica.

Iako je broj stranih radnika u dugotrajnoj nezi i zdravstvenoj zaštiti poslednjih godina rastao u EU i dosegao 13,2 posto ukupne radne snage u tom sektoru, taj je rast znatno manji nego u Velikoj Britaniji ili Sjedinjenim Državama. Osim toga taj rast u EU-u nije podjednako raspoređen, dve trećine njih radi u samo pet država članica Nemačkoj, Italiji, Švedskoj, Francuskoj i Španiji.

U izveštaju se identifikuje nekoliko izazova koji, ako se reše, mogu pomoći u podsticanju mobilnosti i oslobađanju punog potencijala migracija iz trećih zemalja kako bi doprineli ublažavanju pritiska nedostatka radne snage u tim sektorima.

Autori preporučuju integrisanje sadašnjih kanala migracije radne snage s konkretnijim razmatranjima za zdravstvo i sisteme dugotrajne nege, što bi moglo podstaći migracije u oba smera, donoseći koristi kako zemljama porekla, tako i odredišta.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More