EU odlučila: Digitalni sertifikat o vakcinaciji! Merkel otkrila koliko će vremena biti potrebno za izradu

foto: Tanjug/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP
307

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će digitalni sertifikati o vakcinaciji, koji će omogućavati ljudima da putuju Evropom uprkos pandemiji korona virusa, verovatno biti dostupni pre leta.

“Svi su se saglasili da nam treba digitalni sertifikat o vakcinaciji”, rekla je Merklel na konferenciji za novinare nakon samita EU, koji se održava u onlajn formatu, prenosi Rojters.

Nemačka kancelarka je dodala da će Evropskoj komisiji biti potrebno oko tri meseca da razvije tehničku osnovu za takva dokumenta.

Lideri EU su na konferenciji danas razgovarali o najnovijim dešavanjima u borbi protiv pandemije Kovid-19, a posebnu pažnju privukla je rasprava i moguće donošenje odluke o uvođenju takozvanih “kovid pasoša”.

Današnji, prvi dan video konfrencije EU lidera, biće posvećen u potpunosti situaciji sa pandemijom Kovid-19. Na njemu je uvodnu reč imao predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli.

– Ne možemo nazad. Moramo da razvijemo istinski evropsku zdravstvenu politiku, sa jasno definisanim nadležnostima za institucije EU. Ne možemo da dozvolimo bilateralne sporazume i nacionalizam vakcina. Izmena Ugovora više ne može biti tabu – rekao je Sasoli.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More