“Čudotvorni” lek protiv korone stiže u Srbiju, pomogao i Donaldu Trampu (VIDEO)

foto: Printscreen Youtube
351

Američki lek protiv korone pod nazivom “bamlanivimab” kompanije “Eli Lili” stiže u Srbiju u aprilu ili maju, najavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Za američki medikament protiv kovida država je izdvojila čak 40 miliona dinara za oko 2.000 doza. Ovaj lek je velika nada za sve teško obolele od Sars-CoV-2 pogotovo što je lek takođe baziran na antitelima proizvođača “Regeneron”, pomogao predsedniku SAD-a Donaldu Trampu da spreči teži oblik bolesti od koronavirusa.

Kako deluje lek protiv korone koji stiže u Srbiju: Naručila ga je i NEMAČKA a košta 2.000 evra!

 

Samo jedna doza leka koji se daje putem intravenske infuzije košta od 2.000 evra, pa naviše, ali je za lečenje, srećom, potrebna samo jedna doza, kaže za B92.net profesor dr Radan Stojanović, klinički farmakolog i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

“Radi se o već gotovim antitelima koja su napravljena u laboratoriji, tako da organizam njegovim davanjem branimo pasivno od virusa, za razliku od vakcine kojom se organizam aktivno brani. Lek “bamlanivimab” pripada grupi monklonskih antitela i sadrži veću količinu antitela nego krvna plazma čoveka koji je preležao kovid sa težom kliničkom slikom”, objašnjava profesor Stojanović za B92.net.

Razlika između “bamlanivimab” i “Regenerona” je ta što je prvi baziran na jednoj vrsti, a drugi na kombinaciji dve vrste antitela (kasirivimab i imdevimab).

Lek koji će biti dostupan našim građanima je odobren u Americi, dok Evropska agencija (EMA) još razmatra dozvolu za njegov uvoz.

Prednosti

Lek se, kako kaže, naš sagovornik, može davati u 4 situacije: preventivno kod kovid pozitivnih, da spreči pojavu simptoma, potom tamo gde postoji rizik za razvoj teže kliničke slike, u terapiji kod teže kliničke slike, ali one koja ne zahteva kiseoničnu terapiju i kod imunkompromitovanih osoba koje ne mogu da prime vakcinu jer njihov organizam ne može da stvara antitela.

Jedna od prednosti monoklonskih antitela je, dodaje profesor, što se zavisno od namene, antitela mogu dozirati.

Nije bez ograničenja

Doktor Stojanović naveo je da novi lek nije svemogući i da ne štiti zauvek.

“Efekti leka traju samo nekoliko meseci, dakle nema trajne zaštite. Mora se davati u ranim fazama infekcije. Daje se intravenski što je nekomforan način primene. Pošto su u pitanju antitela koja deluju protiv spajk proteina kao i vakcina, onda je bolje izbegavati terapiju u periodu vakcinacije”, upozorava dr Stojanović.

Kako mediji pišu, prva država EU koja je odobrila primenu “bamlanivimaba” je Mađarska, u koju je već stigla prva isporuka ovog leka, a naručila ga je i Nemačka.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More