Lideri EU složni da nastave rad na sertifikatima o vakcinama! Naglašavaju da i dalje ima dosta otvorenih pitanja!

Foto: Tanjug/Olivier Hoslet, Pool via AP
59

Suočeni sa pandemijom koja je ubila više od 900.000 ljudi u Evropi i gurnula kontinent u njegovu najdublju recesiju, lideri EU sinoć su se složili da rade na sertifikatima o vakcinama, za koje se južne zemlje nadaju da će ponovo pokrenuti turizam ovog leta.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je na redovnoj video konfrenciji lidera EU da bi tehnički rad na takozvanim “vakcina pasošima” trebalo da bude završen do leta, ali neke zemlje, uključujući Francusku i Belgiju, su zabrinute da bi olakšavanje putovanja ljudima koji su vakcinisani diskriminisalo druge, prenosi Rojters.

EU odlučila: Digitalni sertifikat o vakcinaciji! Merkel otkrila koliko će vremena biti potrebno za izradu

Francuska i Nemačka složile su se i da je kovid-19 “došao da ostane”, nakon što su lideri EU razgovarali o načinima borbe protiv novih varijanti virusa, pojačavanju vakcinacija i spasavanju evropske turističke industrije od još jednog devastirajućeg leta.

Lideri 27 zemalja članica EU potvrdili su na konferenciji da će zadržati “čvrsta ograničenja” javnog života i slobodnog kretanja dok se blok bori protiv pojave novih varijanti koje koče ekonomski oporavak.

„Moramo se pripremiti za situaciju da moramo kontinuirano vakcinisati duži vremenski period, možda godinama, zbog novih varijanti korona virusa, slično situaciji koju poznajemo od gripa“, rekla je Merkel.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će EU “dugoročno morati da živi sa ovim virusom”.

Novi italijanski premijer, bivši šef Evropske centralne banke Mario Dragi, pozvao je na mnogo oštriji stav EU prema farmaceutskim kompanijama koje proizvode vakcine nakon kašnjenja u isporukama doza.

Izvršna Evropska komisija saopštila je čelnicima da je do sada isporučeno 51,5 miliona doza vakcina širom EU i dato 29,17 miliona, pri čemu je prvu dozu dobilo oko pet odsto građana.

Predsedavajući samita, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da blok želi “veću predvidljivost i transparentnost” od farmaceutskih kompanija koje nisu isporučile ugovorene količine vakcina, rizikujući da EU ne ispuni svoj cilj da vakciniše 70 odsto svoje odrasle populacije do kraja leta.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je uverenje da se cilj može postići.

Rekla je da su kompanije koje izvoze većinu vakcina protiv kovida-19 iz EU poštovale ugovore o snabdevanju sa EU, ali i da je Brisel pažljivo pratio AstraZeneku zbog smanjenih isporuka.

Iako se stopa zaraze smanjuje u oko 20 država članica EU, postoji zabrinutost zbog novih skokova jer se varijanta korona virusa prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji brzo širi, navodi Rojters.

Lajen:Najmanje 3 meseca za sistem sertifikata

BRISEL, 25. februara (Tanjug) – Lideri EU su sinoć na redovnoj video konfrenciji posvećenoj borbi protiv pandemije kovida-19 pokazali da postoji sve veća podrška tzv. digitalnim sertifikatima o vakcinaciji koji bi se zasnivalii na zajedničkim evropskim kriterijumima za ulazak u zemlje članice i otvranje društva nakon pandemije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će na zemljama članicama biti da donesu odluke o tome ”šta će moći da se radi sa sertifikatima”, a da će se na nivou EU oni koristiti za funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Fon der Lajen je navela da će za uspostavljnje intereoperabilnog sistema sertifikata o vakcinaciji u EU biti potrebno najmanje tri meseca.

”Sistem će podržavati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili imunitetu osobe. Potrebna nam je brza implementacija ako želimo da ovi sertifikati budu funkcionalni pre leta”, zaključila je Fon der Lajen.

U EU naglašavaju da i dalje ima dosta otvorenih i ”političkih i naučnih” pitanja kada je reč o sertrifikatima o vakcinaciji, odnosno za šta će biti primenjivani ili da li vakcinacija znači i prestanak prenosa infekcije.

”Imamo ohrabrujuće podatke iz Izraela gde su vakicne Fajzera pokazale da zasutavljaju prenos infekcije nakon revakcinacije”, kaže Fon der Lajen.

Ona dodaje da je EU do sada dobila 50 miliona doza vakicna protiv kovida-19 od čega je 29 miliona potroeno za vakcinaciju garđana, što predstavlja osam procenata odrasle poulacije u EU.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More