Broj podnetih zahteva za azil u Austriji u korona godini porastao za 10 odsto

Foto: Pixabay Domeckopol
67

I pored pandemije korona virusa, prošle je godine broj podnetih zahteva za dobijanje azila u Austriji, prvi put od migrantske krize, ponovo porastao, i to za 10 odsto.

Poseban rast zabeležen je kod maloletnih izbeglica koji su došli u Austriju bez pratnje roditelja, i to za 70 odsto, proizilazi iz statistike o azilu Ministarstva unutrašnjih poslova.

“To je u potpunosti suprotno trendu EU”, naglasio je Volfgang Tauher iz Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije.

Naime, u EU je broj podnetih molbi za dobijanje azila opao za 31 odsto.

Ukupno je prošle godine 14.192 osobe zatražilo azil u Austriji, a poređenja radi, 2019. registrovano je 12.886 molbi.

Poslednji put više od ovog broja bilo je 2017. kada su nadležne vlasti primile 24.735 zahteva za azil.

Tauher objasnio je da je rast broja zahteva za azil povezano sa geografskim položajem Austrije i aktuelnim glavnim migrantskim rutama.

On je izrazio uverenje da se migrantski pritisak na Austriju neće smanjivati, jer na Balkanu čeka između 90.000 i 100.000 ljudi koji žele da nastave svoj put u pravcu zapadne Evrope.

Glavne zemlje porekla podnosioca molbi za dobijanje azila su i dalje Sirija i Avganistan, ali beleži se i veliki rast Marokanaca, i to za 355 odsto, koji su zauzeli treće mesto.

Prošle godine je oko 8.700 izbeglica napustilo Austriju – 51 odsto dobrovoljno, a ostatak je prisilno proteran.

Podaci pokazuju i da je mera proterivanja pogađala pre svega osobe koje su pravosnažno osuđivane za krivična dela. Kod proteranih je čak 54 odsto osoba najmanje jednom bilo osuđeno za krivično delo.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More