Slavimo Svetog Simeona, čiji naslednici u Srbiji, pa i širom sveta, i danas se rađaju (FOTO)

Foto: Instagram/printscreen
139

Na današnji dan 1199. godine u Hilandaru, umro je otac Svetog Save, Stefan Nemanja osnivač dinastije Nemanjić koja je vladala srpskim zemljama više od dva veka. Kada je predao vlast i zamonašio se, dobio je ime Simeon.

Stefan Nemanja bio je veliki vladalac srpskog naroda, ujedinitelj srpskih zemalja, tvorac nezavisne srpske države, branitelj Pravoslavlja, progonitelj jeresi.

Pre nego što se 1196. zamonašio, vladao je Srbijom kao veliki župan.

Vlast je preuzeo 1166. kad je zbacio brata Tihomira, velikog župana, štićenika dvora u Carigradu. Ubrzo po preuzimanju vlasti pokušao je da se odupre suprematiji Vizantije, protiv čije je vojske ratovao u savezu sa Mletačkom republikom, ali je to uspeo tek posle smrti vizantijskog cara Manojla Komnina 1180. U savezu sa Ugarskom napao je i Srbiji priključio zetsko primorje (staru srpsku Kraljevinu Duklju), Trebinje, Zahumlje, oblast oko Južne i Velike Morave kao i prostor Kosova i Metohije (bez Prizrena).

Nemački car i jedan od vođa Trećeg krstaškog rata Fridrih I Barbarosa, koji je s vojskom na osnovu sporazuma s Nemanjom prošao kroz Srbiju, 1189. nije prihvatio njegovu ponudu za zajedničku borbu protiv Vizantije. Kad su krstaši prešli u Malu Aziju, Vizantija je napala Srbiju 1190. ali je Nemanja uspeo da očuva samostalnost države.


Pošto je presto ustupio srednjem sinu, docnije prvom kralju iz dinastije Nemanjića – Stefanu Prvovenčanom, a ne najstarijem Vukanu, zamonašio se u svojoj zadužbini manastiru Studenica. Sa najmlađim sinom Rastkom, čije je monaško ime bilo Sava, podigao je na Svetoj Gori manastir Hilandar, koji je ubrzo postao najznačajniji srpski duhovni i književni centar.

Hilandar svetinja nad svetinjama

Podigao je i crkve i manastire Ðurđeve Stupove, Bogorodičin manastir i Svetog Nikolu kod Kuršumlije. Srpska pravoslavna crkva slavi ga kao Svetog Simeona Mirotočivog, prvog u nizu svetitelja iz loze Nemanjića.

Već osam vekova bogata loza Svetog Simeona pomaže ljudima širom sveta da ostvare potomstvo. Na mestu gde se upokojio Svetitelj samoiznikla je loza koja se suši i deli parovima koji ne mogu da imaju porod.

Vekovima stižu u Hilandar pisma i molbe bezdetnih supružnika za pomoć. Šalje im se parče orezane loze i tri zrna osušenog grožđa, uz detaljno uputstvo za upotrebu. Supružnici postupaju tzv. Hilandarskom postu, u trajanju od 40 dana, nakon čega uzimaju plodove svete loze. Hilandarci objašnjavaju da se deca ne dobijaju, već zaimaju, budući da decu ne dobijamo na poklon, ona nisu naša, već Božija. Začeće i rađanje dece izmoljene na ovaj način najčešće se zbiva protivno zakonu prirode i medicine.

Prema drevnom priznanju svako ko iskreno zamoli potomstvo biće mu želja uslišena.

Svake godine 26. septembra sa loze Svetog Simeona bere  jede, a već sutra na praznik zaamvone molitve biće blagosiljano i odnosi se na sušenje kako bi se davalo svim parovima koji iskaju ovo sveto i blagotvorno voće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @z_e_m_u_n_a_c

Iz Hilandara u čitav svet

Najviše pisama i molbi stiže iz Grčke, ali i iz Amerike, Evrope, ali i od strane protestanata, katolika i muslimana. Verovatno žene tajno pristupe postu, ako su muževi ateisti, vršeći molitveno pravilo i za muževe, koji se na kraju uvere u silu svetorodne loze samim rođenjem deteta. Mnogi tada prelaze u Pravoslavlje, a neki daju deci imena Nemanjića: Simeon, Simon, Sava, Rastko, Anastasija, Ana…Rađaju žene u poznim godinama, one koji su preko 20 godina bili neplodni, rađaju se blizanci, trojke…

U Hilandar dolaze i oni koji su sami izmoljeni od svetog Simeona…

Dešava se da neki koji mole ne dobiju decu, ali to može biti pripisano samo Božijim planovima. Možda je to zbog njihovog ličnog zdravlja tako najbolje…

Put do lozice

Radi dobijanja svetog grožđa i lozice Svetog Simeona, supružnici mogu pisati molbu manastiru Hilandaru, mogu se obratiti nekoj od  pokloničkih agencija i grupa koje redovno odlaze na Svetu Goru, a najlepše je da suprug ili neko duhovno blizak toj porodici lično hodočasti Hilandar i zatraži svete plodove. O ovome je najbolje posavetovati se sa svojim duhovnikom…

Hilandarski post se smatra najtežim. Naime, on treba da pada van uobičajenih godišnjih postova, pa je potrebno da supružnici odrede tih 40 dana izvan ostalih postova. Posti se strogo, na vodi, osim ako zdravlje supružnika to ne dopušta, a to onda razrešava duhovnika ili islednika. Subotom, nedeljom i praznicima razrešen je post na ulju.

Blagoslov i molitve

Pred započinjenja posta, supružnicima se čitaju molitve za dobijanje poroda. To može učiniti njihov duhovnik, ispovednik ili paroh koji će i dalje po iskrenoj ljubavi moliti za zdravlje i umnoženje porodice. Istovremeno za supružnike se moli i hilandarsko bratstvo.


Svih 40 dana vrši se molitveno pravilo iz hilandarskog uputstva. Parče orezane loze se stavlja u 650 gr. osvećene vode, od koje svako jutro supružnici piju po jednu čašu, na prazan stomak. Zatim se prvobitna količina vode stalno nadopunjuje.

Svakodnevno se vrši 50 velikih zemnih poklona i to: 25 ujutru, pred ikonom Gospoda, uz molitve Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj me grešnu/grešnog, kao i 25 pred spavanje pred ikonom Svetog Simeona Mirotočivog, uz molitve Prepodobni oče Simeone, moli Boga za nas.

Sve to vreme supružnici moraju da se suzdržavaju od telesnih zadovoljstava. Veoma je bitno da supružnici u tom periodu izbegavaju svađe, da praštaju svima, da žive u molitvi i smireno.

Važno je da se redovno pričešćuju i ispovedaju, da nikome ne pričaju o postu, a najvažnije od svega je da veruju. Vera u Boga je najvažnija od svega.

Ispovest, pričešće i grožđe:

Nakon posta od 40 dana, supružnici se ispovede i pričeste nakon čega muž uzima jedno zrno grožđa, a žena dva zrna grožđa. Sve dalje je u Božijim rukama.

Nekome blagoslov stigne odmah, a nekome nakon par godina, onako kako Bog odredi da je najbolje za supružnike.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More