Pevali je u kafanama kad je fajront, na ispraćajima u vojsku! Ovako je nastao čuveni hit “A sad adio”

Foto: Youtub/printscreen
45

U utorak, 23. februara, mnoge je rastužila vest da je preminuo slavni kompozitor Vojkan Borisavljević. Legendarni maestro je komponovao brojne vanvremenske numere, između ostalog i “A sad adio”, koja je postala izuzetno popularna širom bivše Jugoslavije, a i šire, kroz seriju “Vruć vetar”.

Ovu pesmu pevali su Dragan Stojnić, Oliver Dragojević, Miki Jevremović i mnogi drugi, a Vojkan Borisavljević se svojevremeno prisetio kako je nastala čuvena kompozicija.

– Sećam se toga, kao da je juče bilo. Išao sam u Dubrovnik. Reditelj Aca Đorđević i Siniša Pavić su mi otprilike rekli kakva bi trebalo da bude ta pesma, da mora da se oseća vruć vetar. Pre toga sam letovao na Kritu i već sam to osetio. Brzo sam shvatio šta žele, bio je to trenutak inspiracije koji sam vrlo jednostavno pretočio u pesmu – rekao je svojevremeno gospodin Borisavljević, prenose “Novosti”, i nastavio:


– Komponovao sam je u taksiju do aerodroma, a Oliver ju je snimio jedne večeri za 10 minuta u studiju Radio Beograda. Njegov glas je obeležio pesmu, a posle su je mnogi snimili. Lepo sam sarađivao sa Oliverom i žao mi je što se raspala Jugoslavija. To vreme, ta zemlja, kultura, muzika i saradnja među nama, iznedrili su mnogo dobrih stvari. U toj različitosti naroda trudili smo se da se takmičimo i budemo bolji od drugih na pozitivan način, što je donelo nemerljive rezultate – naveo je on.


Kao što smo naveli, pesma “A sad adio” je bila slušana i van granica Jugoslavije.

– Pevala se i kada su se slavili ispraćaji u vojsku, ali i u kafanama kad je fajront. Najmasovnije izvođenje pesme ‘A sad adio’ bilo je na stadionu u Budimpešti krajem osamdesetih, kada je Ljubiša Samardžić bio proglašen za glumca godine u Mađarskoj. Smoki je na mađarskom pevao tu pesmu, a 100.000 Mađara ga je pratilo. To je najveći hor koji sam ikada imao u svojoj pesmi – zaključio je Vojkan Borisavljević.

 

 

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More