Južnoafrički soj stigao u region: Zabeleženi prvi slučajevi u Hrvatskoj i Sloveniji

Foto: (Kay Nietfeld/dpa via AP)
51

U Hrvatskoj su zabeležena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem korona virusa, potvrdila je danas za zagrebačku TV N1 epidemiološkinja Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Goranka Petrović.

Prema njenim rečima, južnoafrička varijanta je potvrđena kod dve osobe koje su se vratile iz Zanzibara.

“Juče smo dobili rezultate sekvencioniranja uzoraka koje smo poslali u Evropski centar za kontrolu bolesti. Od 300 uzoraka čiji su rezultati stigli, 60 ih je bilo pozitivno na britanski soj, što je 20 odsto pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki postotak”, rekla je Petrovićeva.

Dodala je da bi, prema postojećim podacima, rekla da se britanska varijanta brže širi, prema nekim informacijama i do 50 odsto, prenosi Hina.

“Kod te varijante nije potvrđeno da u toj meri izbegava imunološki odgovor što je slučaj kod južnoafričke varijante. Kod južnoafričke varijante uočeno je da postoje neke mutacije koje povećavaju verovatnoću da izbjegnu imunološki odgovor, bilo da se efikasnost vakcinacije smanji parcijalno ili značajnijeili da osobe koje su jednom prebolele koronu sad zapravo mogu da budu podložne reinfekciji”, istakla je Petrovićeva.

Južnoafrički soj stigao i u Sloveniju

LJUBLJANA, 27. februara (Tanjug) – U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj zaraze južnoafričkim sojem korona virusa, saopštio je juče slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar.

Reč je o lekaru iz Maribora, zaposlenom u tamošnjem Kliničkom centru, koji je prošle nedelje s još nekoliko osoba iz Slovenije boravio u Namibiji, a u ponedeljak je bio na radnom mestu.

Još dve osobe koje su s njim bile u Africi takođe su zaražene, verovatno istom varijantom korona virusa, a još nekoliko osoba koje su s njima bili u kontaktu poslate su u karantin, kazao je Poklukar.

Prema njegovim rečima, zasad zbog tog slučaja nisu potrebne posebne mere, a epidemiološka služba garantuje da su svi visoko rizični kontakti u karantinu, prenela je Hina.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova je danas ponovo upozorilo građane da im ne savetuje rizična putovanja u inostranstvo, a sumnja se da je veći broj zaraženih na zapadu Slovenije vezan na britanski soj virusa, koji se tamo proširio iz Italije, preneli su slovenački mediji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More