Kakav vazduh dišu SRBI a kakav AUSTRIJANCI: Dve slike SRBINA iz aviona najbolje ilustruju razliku između dve zemlje! (FOTO)

Evo kakav vazduh dišu Austrijanci a kakav Srbi!

Foto: PixaBay
8,170

Da je vazduh u Srbiji jako zagađen, znamo svi. Međutim, dve fotografije iz aviona – jedna iznad Beograda, druga iznad Austrije dodatno su nas porazile.

Pogled na Beograd po poletanju i pogled na Austriju tokom leta – kao da smo na dve planete. Nebo iznad Beograda sivo, smog, zagađenost na maksimumu, tačnije, grad se ni ne vidi. A nad Austrijom, čisto, u daljini se naziru planinski vrhovi pod snegom, piše “Nova.rs”.

U Srbiji se iz dana u dan pale svi alarmi na aplikacijama za praćenje kvaliteta vazduha. Sve više se govori o tome, ali očigledno nedovoljno da bi se bilo šta promenilo nabolje.

Koliko je otrovan vazduh opasan po zdravlje, za portal Nova.rs je nedavno govorio dr Dejan Žujović, pulmolog.

“S jedne strane, zbog ogromnog zagađenja su moguće kratkoročne posledice po zravlje. Tu je bronhitis, kao i pogoršanje hroničnih bolesti pluća, poput astme. Međutim, osim toga, moguća je veća pojava infarkta i moždanog udara u tim danima većeg zagađenja. Tada i otprilike ljudi 30 odsto češće završavaju u koronarnim jedinicama u bolnicama.”

Svaki 10. karcinom pluća od zagađenog vazduha

S druge strane, otrovi u vazduhu nas truju na duže staze, što dolazi na naplatu kasnije, s godinama, i to vrlo skupo.

Foto: PixaBay

“To je svakako veći broj karcinoma pluća, po kom inače prednjačimo u Evropi. A otprilike svaki deseti karcinom pluća kod nas je od posledica zagađenja. Takođe, svako osmo dete koje oboli od astme obolelo je zbog nezdravog vazduha”, napominje doktor Žujović.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More