Potpisan sporazum o formiranju ukrajinske crkve

Foto: Tanjug/AP/Mikhail Palinchak
408

ISTANBUL – Predsednik Ukrajine Petro Porošenko i carigradski patrijarh Vartolomej potpisali su sporazum o stvaranju samostalne ukrajinske crkve. Ceremonija je održana u rezidenciji patrijarha u Istanbulu.

„Danas je istorijski dan. Potpisali smo sporazum o saradnji između Ukrajine i Vaseljenske patrijaršije. Ukrajinci su molili da im Gospod pošalje jedinstvenu pravoslavnu autokefalnu crkvu“, rekao je Porošenko nakon potpisivanja.

Prema rečima ukrajinskog predsednika, „završava se proces, stvoreni su svi uslovi za pripremu Vaseljenskog sabora kako bi tomos bio dat u skladu sa kanonima autokefalne crkve“.

Vartolomej je ponovio da on ima pravo da daje autokefalnost i izrazio mišljenje da će ovakve akcije „pomoći da se prevaziđe raskol koji postoji u Ukrajini već 30 godina“.

„Zahvaljujem vam na poseti Vaseljenskoj patrijaršiji, na prelepom hramu Svetog Andreja koji ste nam dali u Kijevu, da bude stalno predstavništvo majke-crkve u prestonici Ukrajine“, poručio je Vartolomej Porošenku.

Sredinom oktobra Ruska pravoslavna crkva objavila je da raskida odnose sa Carigradom zbog odluka koje se odnose na Ukrajinu, nazvavši Vartolomeja raskolnikom.

Izvor Infobrif/Sputnik
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More