Zahtev u nemačkoj javnosti: Neiskorišćene vakcine AstraZeneka davati mlađima od 64 godina

Foto: Tanjug/ Michael Reichel/dpa via AP
77

Nekoliko nemačkih saveznih država zatražilo je danas da se neiskorišćene vakcine kompanije AstraZeneka daju mlađima od 64 godine, zbog zabrinutosti nuspojavama i efikasnosti, ali i preporuke da se ova vakcina ne daje starijim od 65 godina.

Nemačko ministarstvo zdravstva je saopštilo ranije da je potrošeno svega 15 odsto zaliha vakcine AstraZeneka, čime su se potvrdila strahovanja da su Nemci selektivni prema vakcinama što usporava proces imunizacije, preneo je Rojters.

U Nemačkoj se pre svih vakcinišu stariji građani, ali vlada je preporučila da se vakcine kompanije AstraZeneka daju samo populaciji starosne dobi do 18 do 64 godine iako je regulatorno telo EU ovu vakcinu ocenilo kao bezbednu za sve.

Premijeri država Baden Virtemberg, Bavarija i Saksonija potvrdili su da se vakcine namenjene starijima ne iskorišćavaju i zatražili da se lista prioriteta ublaži kako bi se mlađim ljudima omogućilo da budu vakcinisani preparatom AstraZeneka.

“Ne smemo da dozvolimo da nam vakcine stoje neiskorišćene zbog toga što neki kojima je dodeljena ne žele da je prime”, izjavio je premijer države Baden Virtemberg Vinfrid Krečman lokalnim medijima.

Izvor Tanjug

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More