Lideri EU na korak od uvođenja KOVID PASOŠA: Najglasnije AUSTRIJA, Grčka…, a NEMAČKA objavila i za koliko bi bili GOTOVI!

Iako je bila protiv NEMAČKA KANCELARKA objavila je i kada bi KOVID PASOŠI mogli da budu SPREMNI!

Foto: Unsplash
1,629

Lideri EU razmatraju uvođenje digitalnih sertifikata kojim bi se dokazivala imunizacija od COVID-19, a kojima bi se olakšala putovanja. Predstavnici Unije sad imaju tri meseca da upute predloge kako bi sistem funkcionisao, kada se očekuje da će dovoljan broj građana biti vakcinisan, piše Euractiv.

EU odlučila: Digitalni sertifikat o vakcinaciji! Merkel otkrila koliko će vremena biti potrebno za izradu

 

“Postoji konsenzus da elektronski sertifikati treba da budu brzo napravljeni kako bismo ih uveli čim bude vakcinisan dovoljan procenat ljudi”, naveo je neimenovani izvor iz Brisela, prenosi “Blic”.

Jasno je rečeno da se te potvrde neće davati ljudima koji su preležali zarazu, nego samo onima koji su primili vakcinu koju je odobrila EU.

Foto: Unsplash

Brisel je za sada odobrio upotrebu svega tri cepiva – Fajzerove, AstraZenekine i Modernine vakcine.

Uvođenje takozvanih kovid pasoša najglasnije je zagovarala Grčka, a podržavale su je zemlje čije ekonomije u velikoj meri zavise od turizma, kao što su Španija, Malta, Italija, Kipar, kao i Austrija i Estonija. Premijer Grčke Kirjakos Micotakis rekao je da potvrde neće biti ekvivalentne zdravstvenom pasošu, nego da će otvoriti brzu traku za putovanja, bez ograničenja uzrokovanih dijagnostičkim testovima i obaveznim karantinom.

Nemačka i Francuska su se najviše protivile toj ideji, jer nemaju svi pristup vakcini i jer naučnici još ne znaju kakva je efikasnost vakcina protiv novih sojeva korona virusa.

Foto: (Christian Charisius/dpa via AP)

Međutim, na konferenciji posle samita 25. februara nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da su svi saglasni da su takvi sertifikati potrebni i da će za njihovu pripremu trebati oko tri meseca.

Članice EU nikako da se dogovore! Pobuna zbog kovid pasoša! Nemačka i Francuska protiv ostatka Evrope

 

Ona je dodala da kovid pasoši za sada nisu prioritet imajući u vidu nizak nivo vakcinacije stanovništva.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je rekao da pitanje potvrda o vakcinaciji ostaje otvoreno i da će svaka zemlja odlučivati šta će ljudi moći da rade sa takvim uverenjima.

Dodao je da će se u naredna tri meseca nastaviti rad na koordinaciji potvrda o vakcinaciji na nivou ambasadora.

Foto: (Kay Nietfeld/dpa via AP)

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da su Gugl i Epl Svetskoj zdravstvenoj organizaciji već ponudili svoja rešenja za potvrde o vakcinaciji, ali da oni žele “EU rešenje”.

“Moramo da nađemo način da to bude harmonizovano na nivou EU, tako da sada moramo da počnemo da radimo na tome i da imamo spremno kada dođe vreme”, rekao je izvor iz EU.

Prema saznanjima briselskog portala, pojedine zemlje su oštro napale farmaceutsku industriju zbog odlaganja isporuke vakcina. Komisiji su, rekli su izvori, upućena brojna pitanja o kašnjenjima u isporuci, kako ubrzati proizvodnju i kako objasniti probleme sa kojima se Evropa suočava.

Foto: Unsplash

Mišel je rekao da EU želi veću predvidivost i transparentnost od farmaceutskih kompanija koje nisu isporučile dogovoren broj vakcina, što dovodi u pitanje ispunjavanje cilja EU da se do kraja leta vakciniše 70 odsto stanovništva.

Fon der Lajen je izrazila uverenje da taj cilj može biti postignut, iako je do sada prvu dozu dobilo oko 5 odsto građana.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More