Vladika Jovan: Crkva u Jasenovcu prva žrtva logora, rušena i obnavljana: Praštati moramo, zaboravljati ne smemo (FOTO)

FOTO: TANJUG/ ZORAN ZESTIC
60

Manastir Jasenovac, u kome će danas patrijarh srpski Porfirije služiti doksologiju, nekadašnja je parohoijska crkva iz 18. veka, koja je, kako je danas rekao vladika pakračko – slavonski Jovan bila i prva žrtva logora u Jasenovcu za vreme Drugog svetskog rata, a 2. septembra 1984. godine postala i mesto preporoda srpskog naroda iz Krajine – od Korduna, Like, Banije.

Vladika Jovan je podsetio da je prvo što su zatočenici Jasenovca dobili kao naređenje bilo da sruše tu crkvu, a 1984. godine patrijarh German je osveštao sa još sedmoricom arhijereja obnovljeni hram, manji od izvornog.

Patrijarh Porfirije u manastiru Jasenovac, vladika Jovan služio Svetu Liturgiju (FOTO)

 

„Tada je patrijarh German izrekao one divne i strašne reči – ”praštati moramo, zaboravljati ne smemo” i ovo mesto u tom smislu ima simbolički značaj“, kazaoi je vladika Jovan.

Napominje da kompleks manastira uključuje i mnoge druge zgrade, kao što je zgrada bivše srpske škole, koja se tu nalazila od kraja 19. veka, a u čiju se obnovu uključila Republika Srpska.

FOTO: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Takođe, u kompleksu manastira, 400 metara od crkve je i zgrada ustaške bolnice za vreme trajanja logora Jasenovac, a u obnovu i uređenje tog prostora uključena je Republika Srbija.

Manastir Jasenovac sa crkvom posvećenom rođenju Svetog Jovana Preteče pripada eparhiji pakračko-slavonskoj, a za vreme episkopa slavonskog Save bio je i sedište eparhije.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Manastirska crkva je sagrađena 1775. Godine, ali je razorena na početku Drugog svetskog rata 1941. godine i to rukama prvih jasenovačkih logoraša.

Hram je obnovljen i osvećen 2. septembra 1984. godine, a tokom ratnih sukoba pri raspadu bivše SFR Jugoslavije, 1991. godine, crkva je ponovo oštećena.

U maju 1995. godine, u operaciji Bljesak, manastirska crkva je oskrnavljena i opustošena, da bi 2000. Godine, ponovo bila obnovljena kada je vladika Sava Jurić proglasio jasenovačku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja za manastir.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More