Austrijanci sve više za otključavanje ali uz poštovanje jedne mere

A man walks past a closed shop of a pilgrim market in Mariazell, Austria, Tuesday, Feb. 23, 2021. The Austrian government has moved to restrict freedom of movement for people, in an effort to slow the onset of the COVID-19 coronavirus. (AP Photo/Ronald Zak)
8,840

I vlada Austrije i većina Austrijanaca su popuštanje mera zaključavanja, pokazuje istraživanje televizije ATV.

Tako se 35 odsto izjasnilo za otvaranje daljih privrednih grana, a 25 procenata bi ukidanje ograničenja u svim oblastima.

Svega 18 odsto građana smatra da bi aktuelne mere trebalo da ostanu na snazi do Uskrsa, a 15 odsto želelo bi još oštrije zaključavanje.

Među pristaliacama što skorijeg daljeg otvaranja je 44 odsto birača vladajuće Narodne partije Austrije (OVP), a najviše, 65 odsto, među biračima je Slobodarske partije (FPO).

Planirano je da se uskoro donese odluka o ponovnom otvaranju ugostiteljskih objekata, ali uz testiranje gostiju.

Kao i za posetu frizeru ili drugim uslužnim delatnostima, gosti ugostiteljskih objekata moraće da prikažu negativan test ne stariji od dva dana, plan je austrijske vlade.

Protiv otvaranja ugostiteljstva izjasnila se liderka Socijaldemokratske partije (SPO) Pamela Rendi Vagner, koja je istakla da će takvo popuštanje mera doneti dramatičan rast novozaraženih.

 

Austrijanci podržavaju maske na otvorenom

Sve je veći broj Austrijanaca koji bi podržali obavezu nošenja zaštitne maske i na otvorenom.

 

Tako je trenutno 50 odsto Austrijanaca za obavezu nošenja maski na otvorenom, proizilazi iz istraživanjima bečkog nedeljnika “Profil”.

 

Na drugoj strani, 26 odsto je striktno protiv ove mere koju je predložio ministar zdravlja Rudolf Anšober.

 

Daljih 19 odsto je pretežno protiv ovakve mere u borbi protiv pandemije.

– Na istoku Austrije, u koji spada i Beč, britanski soj preuzeo je dominaciju u infekciji korona virusom.

 

Ministarstvo zdravlja tvrdi da je u celoj Austriji udeo britanskog soja dostigao 57 odsto, a na istoku je ta mutacija već u 80 odsto uzročnik oboljenja.

 

“Trend da na istoku Austrije postoji relativno veliko prisustvo britanskog soja, a na zapadu, pre svega u pokrajinama Forarlberg i Tirol manje, potvrdio se”, istakao je virolog Andreas Bergtaler iz naučnog centra za molekularnu medicinu Akademije nauka Austrije.

 

U pokrajini Burgenland aktuelno je udeo britanskog soja na 77 odsto, a u Beču je na 66 procenata. U Tirolu i Forarlbergu udeo britanskog soja je između 40 i 50 odsto.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More