FILANTROPIJA NEMA GRANICE: Fondacija Ana i Vlade Divac organizuje Panel o dijaspori

foto:
207

Fondacija Ana i Vlade Divac organizuje Panel o dijaspori pod nazivom „Filantropija nema granice“  2. i 3. marta 2021. sa početkom u 15 časova (CET) tokom oba dana.

Fondacija Divac obezbedila 550.000 dolara pomoći bolnicama, crkvenim kuhinjama i najugroženijima u Srbiji (FOTO)

 

Kako je portal Naši u svetu već pisao, panel će okupiti predstavnike institucija, medija, organizacija i pojedinaca iz dijaspore i matice, a na panelu će biti predstavljeni i rezultati upitnika o mogućnostima za unapređenje saradnje organizacija u Srbiji i medija u dijaspori.

Panel diskusija o davanju srpske dijaspore – Filantropija nema granice

 

Jedna od četiri strateške oblasti kojima se Fondacija bavi jeste Razvoj filantropije, kroz koji želimo da se  podstakne solidarnost i duh zajedništva u društvu.  Filantropija u Srbiji ima dugu i bogatu tradiciju, ali je u vreme tranzicije i ekonomske krize, neophodno podsticati.

Sama reč filantropija vodi poreklo od grčkih reči „philos“ (prijatelj) i „anthropos“ „čovek“ i opisuje dobru volju prema ljudima i čovečanstvu i dobrotvorna davanja za opšte dobro. Na srpskom jeziku se najčešće prevodi kao dobročinstvo ili čovekoljublje.

Fondacija preko niza aktivnosti podstiče razvoj filantropije, kako individualne tako i korporativne. Individualna filantropija predstavlja pojedinačne donacije građana u dobrotvorne svrhe a korporativna predstavlja donacije privatnog sektora i kompanija u dobrotvorne svrhe. Veliki broj donatora, pojedinaca i kompanija učestvovao je do sada u akcijama Fondacije i dao veliki doprinos našim projektima.

Osim toga, Fondacija je u okviru Srpskog filantropskog foruma (koji okuplja fondacije, organizacije i kompanije zainteresovane za razvoj dobročinstva u Srbiji) radila na podizanju svesti o važnosti ove teme.
Događaj se realizuje kao deo Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Кoalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac a čiji su članovi Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Кolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Podsetimo, dosad je 650.000 pojedinaca podržalo fondaciju, 670 kompanija i 82 organizacije.

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More