Posledice korona pandemije po Nemačku biće teške i dugoročne

foto:
97

Nemačka privreda će osećati posledice pandemije korona virusa najmanje do 2025. godine, objavio je u danas Institut za istraživanje o zaposlenosti (IAB).

Stopa privrednog rasta će u idućih pet godina zbog koronakrize biti umanjena za 0,6 procentnih poena, rekao je koautor IAB izveštaja Enzo Veber. Tržište rada suočeno je sa dugoročnim padom broja zaposlenih, za oko neto 200.000 do 2025. godine, kazao je Veber, prenosi SEEbiz. Dugoročne posledice pandemije najviše će pogoditi sektore maloprodaje, poslovnih usluga, ugostiteljstva, prevoza i vazduhoplovstva, upozorili su iz IAB-a.

Pozitivne efekte očekuju u sektorima informacijskih tehnologija, javnih usluga i farmaceutike. IAG predviđa da će, povezano s pandemijom, ukupno biti ugašeno 500.000 radnih mesta, a 300.000 trebalo bi da bude otvoreno.

Neka se spreme frizeri u Nemačkoj

 

Pandemija je izazvala krizu koja je podstakla dramatične promene, rekao je Veber, i poručio da se fokus usmeri na obuku i kreiranje novih poslova kako bi se prevladala kriza. Najnovije istraživanje Instituta za ekonomska istraživanja Ifo pokazalo je da je optimizam u ključnoj nemačkoj autoindustriji u pogledu idućih meseci znatno ojačao u februaru, nakon turobnog zimskog razdoblja.

Ifov indeks očekivanja direktora za iduće mesece porastao je za 15,1 bod, na 37 bodova, objavio je danas institut. Indeks očekivanja proizvodnje još je snažnije porastao, na 35,3 boda, s minus 0,5 bodova u januaru.

Proizvođači automobila predviđaju rast izvoza, uprkos pandemiji. Upozoravaju, međutim, da će za realizaciju poslova biti potrebno manje radnika, pa se mogu očekivati otkazi.

Njihove ocene aktualne situacije su još uvek većinom negativne, pa se odgovarajuci Ifov indeks u februaru zadržao u negativnom području, na minus 2,3 boda.

U januaru je iznosio minus 7,7 bodova.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More