Švedska zdravstvena organizacija: Izgleda da je treći talas pandemije počeo

Foto: Tanjug/Fredrik Sandberg/TT via AP
81

Izgleda da je u Švedskoj počeo treći talas pandemije, saopštila je danas švedska Zdravstvena agencija, pooštravajući ograničenja zbog nedavnog porasta novih slučajeva kovid-19 i brzog širenja novih varijanti koje se smatraju zaraznijim.

U Švedskoj, koja se tokom pandemije klonila “zaključavanja”, registrovano 11.804 novih slučajeva korona virusa od petka, pokazuju statistički podaci Zdravstvene agencije, što je porast u odnosu na 10.933 slučajeva prijavljenih tokom istog perioda prošle sedmice, preneo je Rojters.

Švedska u strahu od TREĆEG TALASA uvodi stroge mere: Situacija nas zabrinjava!

 

“Izgleda da sigurno idemo ka trećem talasu, rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnel na konferenciji za novinare.

“Počinje da utiče na intenzivnu negu. Ne vidimo dramatično povećanje, ali ne i smanjenje koje smo imali neko vreme”, dodao je Tegnel.

Švedska zdravstvena agencija preporučila je da broj ljudi u prodavnicama bude ograničen na 500, uz već postojeće ograničeno radno vreme barova, kafića i restorana i stroža pravila vezana za nošenje maski.

Tegnel, arhitekta švedske pandemijske strategije, takođe, je rekao da su nedavne studije ukazale na to da je vakcina AstraZeneke protiv kovid-19 efikasna za ljude starije od 65 godina i da Švedska namerava da promeni preporuku da se ne daje starijim osobama.

“Vakcina AstraZeneke dobila je nezasluženo lošu reputaciju”, rekao je on.

I dok broj slučajeva u zemlji raste, broj preminulih od korona virusa je manji nego prethodnih meseci i iznosi 56 tokom proteklog vikenda, što je najmanji broj preminulih od kovid-19 od početka novembra.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More