Prvo medijsko gostovanje patrijarha Porfirija: Kada je izvučeno moje ime najpre mi se učinilo da je neko drugi, a onda…

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
78

Novi patrijarh srpski Porfirije prvi put se, kroz televizijski intervju, obratio javnosti.

Njegov izbor na mesto poglavara SPC donelo je veliko interesovanje javnosti. Istican je kao pomirljiv čovek, doktor nauka, roker i generalno čovek širokih shvatanja.

On je, odgovarajući na pitanja vezanim za prve utiske kada je postao patrijarh, objasnio kako je u tim trenucima razmišljao, ali i izneo svoje stavove po pitanju Kosova.

“Ni u snu nisam mogao ovo da pomislim, šta više, kada se u meni probudila želja za Bogom i kada sam ga susreo i razumeo dubinu svog bića i da će to biti moj životni put, želeo sam da živim u tišini, što sam kasnije i učinio otišavši u manastir. Prošao sam manastire od Svete Gore, gde sam sretao nevidljive vladare sveta – svetitelje, pa do mnogih mnogih manastira i monaha koje sam upoznavao u Srbiji. Čeznuo sam za unutrašnjim životom i molitvom”, započeo je razgovor patrijarh.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

On je naveo da je period pre biranja novog patrijarha, makar po pisanju medija, bio veoma buran.

“Sveti Sava je uspostavio specifičnu ideju u pravoslavnom svetu o harmoniji između crkve, naroda i države. Crkva se ne poistovećuje ni sa jednom institucijom a pogotovo sa nekom strankom, a u isto vreme crkva pokušava da gradi uvek najbolje moguće odnose sa državom, doprinoseći utvrđivanju nezavisnosti i integriteta svoje države. U tom smislu, sva nagađanja koja su prethodila, verujem, mnoga jesu posledica neznanja. Čini mi se da su ponekad bila izraz zle i loše namere, nebitno s koje strane su dolazila. Naše je da se molimo za sve ljude. Patrijarh se ne bira u medijima, mi se svi jako dobro poznajemo i nije nam prijalo da se kroz medije, fingirajući međusobno suprotne strane, bave pokušajem da unesu podelu u crkvu”, istakao je on.

Prema njegovim rečima, sva trojica kandidata za mesto poglavara SPC, bila su poprilično zbunjena i napeta.

“Kada sam prisustvovao izboru u kripti Hrama Svetog Save kada je izvučeno moje ime, najpre mi se učinilo da je u pitanju drugo ime, i isreno sam se obradovao. Posle nekoliko sekundi, doživeo sam šok ali u pravom smislu te reči, istinsko osećanje dubinskog straha. Video sam i drugu dvojicu kandidata koji su takođe imali veliki broj glasova i podršku Sabora, sva trojica smo bili potpuno izgubljeni pre nego što je započela molitva a kasnije i izvlačenje imena”, objasnio je patrijarh Porfirije.

Kada je reč o Kosovu, patrijarh Porfirije je jasan i izričit, ono je deo Srbije!

“Ne postoji nikakva dilema da li je Kosovo deo Srbije. Fizički naša država nije prisutna u punom sistemu te reči. Referendum o Kosovu izvršen je 1389. godine i ono je ne samo kolevka našega naroda već i kivot prepun moštiju svetih i Kosovo nije samo geopolitičko pitanje već je tema našega identiteta. Siguran sam da bez obzira na političke okolnosti koje nisu ni najmanje naklonjene našem narodu, naša država čini sve diplomatski kako bi se sačuvao mir na celoj teritoriji. Naš pokojni patrijarh Irinej je svojim jednostavnim rečima govorio da ako se nešto pokloni, ne može se vratiti. Prema tome, mislim da niko patriotski raspoložen ne može ni pomisliti da Kosovo nije deo Srbije”, objasnio je on i dodao:

“Ja mislim da o svemu treba razgovartati i na to nas poziva Jevanđelje, ali nikada ne bih bio za to da razgovaram na našu štetu, kao ni na štetu drugih. Postojali su vekovi iza nas, šest vekova je Kosovo molitvena tema za nas Srbe, i posle šest vekova mi smo ostali na Kosovu i Kosovo je ostalo unutar Srbije. Razgovarati o zajedničkom životu – da! Sve drugo bilo bi odricanje od same suštine našega bića. Ja sam postao monah na Kosovu u Dečanima, moj prvi episkop bio je patrijarh Pavle koji je govorio da je molitva najjače oružje protiv zla i da ako je Bog sa nama, ne može nam niko ništa. Ja verujem da je Bog na našoj strani, a treba nam mnogo više molitve i obraćanja Bogu da nas učini snažnijima”, zaključio je patrijarh.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Patrijarh Porfirije se prisetio svoje nedavne posete selu Majske Poljane kod Gline koje je najteže stradalo u potresu pred kraj prošle godine.

Patrijarha je u poseti dočekao i Pavlov unuk Lazar koji je na pitanje što želi onako ganut i kroz suze odgovorio “Novu kuću”. Domaćin je goste odveo do njegove teško oštećene rodne kuće, svinjca i gospodarskih zgrada

– Dali smo prilog malom Lazaru. Pitali smo ga šta će da kupi za to, on je zaplakao i rekao da će dati za popravku kuće – kaže patrijarh.

Patrijarh o svojim željama da “živi u tišini”, ali i najavama da će biti dinamičniji od svojih prethodnika.

– Kada je reč o stavovima crkve nikada neću nametati svoje mišljenje već su izaći u javnost nakon razgovora sa mojom braćom episkopima – kaže patrijarh Porfirije.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More