Koji sektor u zemljama EU ima najviše plate: Ako tražite posao iz SRBIJE pazite koju branšu birate za zaposlenje!

U čak 23 članice Unije najslabije su plate u uslugama smeštaja i usluživanja hrane!

Foto: Tanjug/ Bed Bath & Beyond via AP
52

U najvećem broju zemalja EU najbolje plate u proseku imaju zaposleni u delatnostima Informacija i komunikacija. Mereno prosečnom mesečnom bruto platom taj sektor prednjači u 12 od 27 članica EU, i to mahom zemljama srednje i istočne Evrope (plus Irska), a u toj grupi je i Hrvatska.

U još četiri države to je druga najplaćenija branša. Uz rame joj je, očekivano, finansijski i sektor osiguranja koji prednjači prosekom plata u Švedskoj, Francuskoj, Mađarskoj i Malti, a drugi je u čak 16 članica Unije, prenosi “Telegraf”.

No, u najvećoj evropskoj ekonomiji, Nemačkoj, kao i u još pet zapadno- evropskih država najbolje se u proseku zarađuje u energetici (Snabdevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija).

Nasuprot tome, u čak 23 članice Unije najslabije su plate u Uslugama smeštaja i usluživanja hrane. U Hrvatskoj, kao ni Sloveniji i Grčkoj ta branša nije na samom začelju; kod komšija je npr. treća “odozdo”. Na dnu su kod te trojke Administrativne i pomoćne usluge, koje su nisko i u ostatku Evropske unije.

U Grčkoj prosekom plata najviše odskače automobilski sektor, a u Luksemburgu – obrazovanje. Građevinarstvo je uglavnom na sredini lestvice, s tim da najviše mesto (šesto) drži u Poljskoj, dok je u Hrvatskoj na skoro poslednjem mestu.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More