Zajednički rad na novim projektima: Potpisan protokol o nastavku saradnje srpskih i američkih naučnika

FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr
72

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri potpisali su danas Protokol o nastavku naučno-tehnološke saradnje dve zemlje.

Reč je o dokumentu koji, između ostalog, predviđa nastavak saradnje naših i američkih naučnika, a potpisan je u Idvoru, rodnom mestu jednog od najznačajnijih srpskih naučnika i pronalazača Mihajla Pupina.

Ministar Ružić je podsetio da je na današnji dan 1915. godine osnovan Nacionalni savetodavni odbor za aeronautiku, čiji je član bio i Pupin.

FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Ta institucija bila je prethodnica Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije – NASA, naveo je Ružić i dodao da Srbiju i SAD neraskidivo povezuju naučnici kao što su Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, kojima je Amerika bila druga domovina.

Ružić je naveo da je dobra bilateralna saradnja Srbije i SAD veoma značajna za napredak i stabilnost celog regiona i ocenio da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri i prijateljski, što je važno za napredak i stabilnost celog regiona.

Kao značajan segment te saradnje naveo je naučno-tehnološku saradnju.

Prema njegovim rečima, obe zemlje imaće benefite od produžetka važenja ovog sporazuma.

Naveo je da će to naučnicima iz Srbije i SAD omogućiti da nastave da zajednički rade na novim projektima, otkrićima i istraživanjima, te da se, osim toga, stvara dodatni prostor i za saradnju naučnih institucija i univerziteta iz te dve zemlje.

Ružić je rekao da je, osim znanja, kičma napretka svakog društva naučno-tehnološki razvoj.

Ambasador Godfri izjavio je da dokument koji je danas potpisan unapređuje saradnju između naučnika i akademika i u mnogim drugim oblastima – medicine, arheologije, nauke o klimi i šire.

Zahvalio je ministru Ružiću i njegovim saradnicima na bliskoj saradnji koja je omogućila da dve zemlje nastave, kako je rekao, izuzetno vredno partnerstvo.

Prethodni Sporazum Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vlade Srbije o naučnoj i tehnološkoj saradnji potpisan je u Vašingtonu 23. aprila 2010. godine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More