Đoković za BBC: Nikome nije lako da odrasta u državi koja je bila pogođena ratom

Foto/Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili
538

Najbolji teniser sveta Novak Ðoković uspešno se probija ka završnici Australijan opena, ali pažnju britanskih medija u isto vreme privlače i njegovi filantropski ciljevi, poput aktivnog rada na poboljšanju uslova za rano obrazovanje dece u Srbiji.

BBC je objavio zanimljiv tekst u kom se ističe podatak da Ðokovićeva Fondacija trenutno stipendira četvoro istraživača pri Centru za razvoj deteta, na univerzitetu Harvard u SAD, koji bi se bavili temama ranog obrazovanja u sklopu postojećih programa Fondacije.

” Nikom nije lako da odrasta u državi koja je bila pogođena ratom, pogotovo maloj deci. Oni nemaju mehanizam, kao odrasli, koji može da im pomogne da se bolje nose sa takvim okolnostima, i samim tim je uticaj negativnih stvari iz okruženja na njih još veći”, rekao je Ðoković za BBC.

Živeti sa takvom vrstom straha ume da bude razarajući faktor za razvoj deteta.

“Znam to iz ličnog iskustva i zato sam obećao sebi još odavno da ću u tom smislu da uradim sve što mogu za najmlađe. Nadam se da će istraživanje iz ove oblasti pomoći da se minimalizuje trauma koju deca osećaju, tako da mogu da izrastu u mentalno jake i zdrave pojedince”, istakao je Ðoković.

Osnovni zadatak Fondacije, kako prenosi BBC je da gradi i obnavlja predškolske ustanove i da pomaže vaspitačima u Srbiji da unapređuju svoj rad i znanje.

“Ljudi misle da prvih nekoliko godina života nisu važne jer se ne sećamo iskustava dok smo bili bebe ili jako mala deca. Međutim, to je pogrešna pretpostavka. Naime, sve ono što proživimo u tim prvim godinama života može da ima ogroman uticaj na fizičko i psihičko zdravlje, kao i na rezultate u školi, na primer. Zato je i rani razvoj tema koja je sa porodične odgovornosti prerasla na društvenu odgovornost, i to je investicija od koje svi imamo koristi”, izjavio je direktor centra na Harvardu Dr Džek Šonkof.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More