Lajčak: Za EU nije održiv “status kvo”, Vučić: U čemu je kompromis ako se od nas očekuje samo priznanje Kosova?

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC
66

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak stigao je u dvodnevnu posetu Beogradu, tokom koje će imati niz sastanaka sa državnim vrhom.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je došao da poruči da države članice EU nemaju interes da održavaju status kvo i da su spremni da dovedu proces dijaloga Beogada i Prištine do uspešnog okončanja i to onoliko brzo koliko su dve strane za to spremne.

“Države članice EU očkuju da se dijalog Beograda i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i svim otvorenim pitanjima nastavi konstruktivno i u dobroj veri”, rekao je Lajčak.

Istakao je da, takođe, članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednih 10 godina.

Lajčak je poručio je večeras da nijedna vlada ili lider nemaju luksuz da biraju prioritete.

Na konstataciju da je rekao da EU ne želi status kvo na KiM, i pitanje kako onda komenatriše što Aljbin Kurti i Vjora Osmani kažu da ih ne zanima ništa drugo nego uzajamno priznanje, da neće kompromis i da im dijalog nije među prioritetima, Lajčak je rekao da, što se rezultata procesa tiče, njegov mandat nalaže da pomaže stranama da postignu sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

“Na tome radimo. Od dve strane zavisi definisanje završne faze”, rekao je Lajčak.

Što se prioriteta tiče nijedna vlada i lider nema luksuz da bira prioritete, poručio je on.

OTO TANJUG/ RADE PRELIC

“Imate one koje birate i one koje morate da prihvatite. Ne vidim konflikt prioriteta koje je Kurti postavio u kampanji, ali on razume da je njegov spoljni prioritet broj 1 nastavak dijaloga”, objasnio je on.

Lajčak je kazao da se to od njega očekuje i da je on to prihvatio u razgovoru u Prištini.

Vučić: Ako računa na priznanje Srbije, Priština pravi račun bez krčmara

– Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak dijaloga u svakom trenutku kada nas pozovu u Brisel. Zatim, Srbija podržava aktivnosti, napore i namere Miroslava Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenja koje bi značilo zadovoljstvo ili delimično zadovoljstvo za obe strane, a bez ultimatuma i bez nametanih rešenja. U skladu sa tim smatramo da kompromisni dogovor znači nikome sve, a svakome dovoljno. Naša je obaveza da budemo odgovorni, ozbiljni i posvećeni – podvukao je Vučić.

Predsednik je upitao o u čemu je kompromis ako se od Srbije očekuje samo priznanje Kosova i dodao da je naša pozicija jasna, učestvovaćemo u dijalogu, imamo državne interese.

Vučić je istakao i da će Srbija insistirati na potpunom sprovođenju Sporazuma iz Brisela, što znači i formrainje ZSO i sve ono što nije ispunjeno, a što trebalo je i moralo još od 2013. godine, podsećajući da je Srbija sve svoje obaveze potpuno ispunila.

Srbija je spremna na dijalog i kompromis, a ako oni u Prištini nisu spremni na to i misle da će neka batina da im stvori državu i da će Srbi na to da pristanu – prave račun bez krčmara, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je, posle razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, a u vezi sa izjavama iz Prištine, rekao da svakog dana slušamo uvek iste priče.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

“Trudim se da na njih nikada ne odgovaram, ne zato što smo uplašeni da kažemo što mislimo, ili u strahu od EU ili nekog drugog. Računam da su odgovorni i ozbiljni ljudi gospodari neizgovorene reči i sluge izgovorene. Zato se trudite da na sve uvrede civilizovano odgovarate, a tako i neutemeljene planove. Slušao sam sve izjave. Ne mogu da se nasmejem, jer je suviše ozbiljan tema”, rekao je on.

Istakao je da, ako neko misli da je moguće da će neko da uzme čekić i udari Srbiju u glavu i kaže “morate da priznate nezavisno Kosovo” – to se neće dogoditi.

“Postoje velika očekivanja od Prištine od nove američke administracije. Albanci misle da mogu da ne naprave niti jedan kompromis, da će Srbi da im daju sve što žele, jer to moraju pod pritiskom. To se neće dogoditi”, naglasio je on.

Istovremeno Vučić je konstatovao da je Lajčak u večerašnjem obraćanju “slučajno” rekao Kosovo i Srbija, jer je trebalo je da kaže Beograd i Priština.

“Ali, dobro na to smo u EU već naviknuti, oni najvećim delom govore Kosovo i Srbija, iako se radi de fakto o Beogradu i Prištini. Mi ćemo da nastavimo da razgvoavramo i spremni smo na kompromise. Niti biramo njihovo rukovodstvo, niti politiku, važno je da rešavamo naše odnose, da oni budu dobri, da svi živimo dobro i jedni sa drugima i jedni pored drugih. Ako oni neće šta ćemo”, konstatovao je Vučić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More