Generalni sekretar UN pozvao vlade da zaštite novinare

FOTO: Tanjug/AP Photo/Seth Wenig
409

NJUJORK – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je veoma zabrinut zbog sve većeg broja napada i kulture nekažnjivosti napada na novinare i pozvao vlade zemalja i međunarodnu zajednicu da zaštite novinare i obezbede uslove neophodne za njihov rad.

On je u saopštenju objavljenom na sajtu UN povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, istakao da društvo u celini plaća cenu kada su novinari mete.

“Odajem počast novinarima koji svakodnevno rade svoj posao uprkos zastrašivanju i pretnjama. Njihov rad – i rad njihovih ubijenih kolega – podseća da istina nikad ne umire. Niti naša posvećenost osnovnom pravu na slobodu izražavanja”, rekao je Guterseš.

On je podsetio da je u poslednjih 10 godina ubijeno više od 1.000 novinara dok su vršili svoj “neophodni posao”, i da je devet od deset slučajeva nerešeno i niko nije odgovarao.

Prema njegovim rečima, samo ove godine ubijeno je najmanje 88 novinara, a više hiljada je bilo napadnuto, zastrašivano, privođeno ili hapšeno zbog lažnih optužbi a bez odgovarajućeg procesa.

“Novinarke su često u većem riziku da budu meta ne samo zbog svog izveštavanja već i zbog pola, uključujući pretnje seksualnim nasiljem”, rekao je Gutereš.

On je zaključio da izveštavanje nije zločin i istakao da se “zajedno mora ustaneti u odbranu novinara, istine i pravde”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More