“Ukrcavaš se u voz…”: Nastavnica u Rijeci dala zadatak đacima zbog kojeg se digla bura, oglasila se i direktorka

52

Nastavnica veronauke u jednoj osnovnoj školi u Rijeci je tražila od učenika da kažu zašto (ne) žele da u vozu sede pored starijeg monaha s Biblijom u rukama, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne ili prostitutke iz Berlina.

Pitanja su bila ispisana na papiru koji je podeljen đacima, a hrvatski portal Index piše da zadatak problematizuje “afričku ženu koja prodaje proizvode od kože”, spominje se “Rom koji je tek izašao iz zatvora”, zatim “Indijka s jednogodišnjim detetom”, kao i “hrvatski tajkun”.

Među ponuđenim pitanjima su i lekar specijalista za pobačaje, kompjutorski haker, Jehovin svedok, turska glumica vrlo uspešna u Holivudu, engleski fudbaler, reper koji živi alternativnim načinom života i mladi umetnik koji boluje od AIDS-a.

Pitanja za učenike osmog razreda su, između ostalog, glasila:

“Ukrcavaš se u voz relaciji Zagreb – Indija. Put će trajati sedam dana. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš birati kao saputnike u svom kupeu. Osobe su sledeće”…, počinje zadatak učiteljice veroauke koja, kako se navodi, traži od dece da navedu tri osobe s kojima bi hteli da putuju i tri osobe sa kojima nikako ne bi želeli da putuju.

Direktorka škole odakle je potekao zadatak Sandra Krpan upoznata je s nastavnim sadržajem koji se širi društvenih mrežama.

Ona je potvrdila ovaj slučaj i dodala da je zatražila izjavu nastavnice veronauke.

Rekla je da je sadržaj zadatka ocenjen neprimerenim iako, kako navodi, nastavnica tvrdi da je zadatak postavila da bi učenike naučila da ne treba da imaju predrasude prema ljudima.

Dodaje da se škola na čijem je čelu apsolutno zalaže za mir, toleranciju i uvažavanje različitosti.

O svemu će, kaže, obavestiti i Ministarstvo obrazovanja i riječku nadbiskupiju.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More